A kormányhivatal szerint időben közzétették a Debrecen mellé települt kínai cég megbírságolásáról szóló határozatot

belföld
június 12., 17:39

„A kormányhivatal haladéktalanul intézkedett egy debreceni fémfeldolgozó cégnél felmerült környezetveszélyeztetés kapcsán a szabálytalanságok megszüntetése érdekében, és a kiszabható legmagasabb bírságot alkalmazta” – reagálta Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal arra a hírre, hogy három hét késéssel tették közzé a Halms kínai autóipari céget megbírságoló határozatot.

Matthew Shen ügyvezető igazgató a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. szeptember 6-án.
photo_camera Matthew Shen ügyvezető igazgató a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. szeptember 6-án. Fotó: MTI/BRUZÁK NOÉMI

A Dehír által szemlézett közlemény azt írta, a bírságról szóló döntést a jogszabályi előírásoknak és az eddigi általános gyakorlatnak megfelelő módon és időben, még a jogorvoslati határidőn belül tették közzé a honlapjukon. Ezért a kormányhivatal „visszautasítja a sajtóban megjelent valótlan állításokat, amelyek célja nem lehetett más, mint a hatóságba vetett közbizalom megingatása, és társadalmi feszültségek generálása” – írták.

A hatóság januárban ellenőrizte bejelentés nélkül a Halms Kft. telephelyét. Az ellenőrök akkor vették észre, hogy a környék természetes vízelvezetőjébe, a Kisgugyori csatornába ismeretlen, fehér színű anyag folyik. Megállapították, hogy a szennyezett víz a kínai cég telephelyéről érkezik.

A kormányhivatal hulladékgazdálkodási eljárás indított, mivel a cég szabálytalanul tárolta a tevékenysége során keletkező veszélyes hulladékokat, nem vezette a szükséges hulladékgazdálkodási nyilvántartásokat, és nem tartotta be a hulladék gyűjtőhelyekre vonatkozó előírásokat sem, 1,98 millió forintra büntették a céget.

Kiemelt videóink