A kutyapártos Kovács Gergő a Szoborparkba vinné a Turul-szobrot a Hegyvidékről, Toroczkai és Trombitás nem engedné

POLITIKA
június 12., 13:45

„Nem fog ott maradni a Turul-szobor. Nagyon sok embert bánt.”

Ezt Kovács Gergő, a Kutyapárt elnöke nyilatkozta a Partizánnak június 9-én a választás éjszakáján, miután már eldőlt, hogy ő nyeri a 12. kerületi polgármester-választást. Majd a Partizán stúdiójában ismét megerősítette a szándékát. Kovács szerint nem azzal van a baj, hogy egy turul áll a kerületben, hanem, hogy a 12. kerületben működött az egyik legkegyetlenebb nyilas szervezet a második világháború idején. Attól a helytől nem messze, ahol most a szobor áll, volt a nyilasok központja. „Konkrétan nácik nevét sikerült felírni erre a szoborra. Ki van találva, van erre egy hely, úgy hívják, hogy Szoborpark. Oda fog kerülni” – fogalmazott Kovács.

Toroczkai László, a Mi hazánk elnöke az X-en már röviden reagált a Kutyapárt társelnökének ígéretére: „Ha Kovács Gergely megpróbálja eltávolítani a hegyvidéki Turul szobort, akkor velünk szemben fogja találni magát!”

Toroczkai azóta már el is látogatott a helyszínre, ahol valamilyen videót készített, amit egyelőre még nem publikált.

link Forrás

2005 óta, mióta felállították a hegyvidéki turult, újra és újra fellángol a sokaknak fájdalmas vita az elátkozott emlékmű körül. De valójában a történet nem is 2005-ben, hanem 2002-ben kezdődött, abban az évben, amikor a Fidesz elvesztette az országgyűlési választásokat, és emiatt feszült volt a belpolitikai légkör. Mitnyan György, a kerület fideszes polgármestere felhívást tett közzé a kerületi lapban, amiben arra kérték a kerületi lakosokat, hogy akinek családtagja, rokona elhunyt a második világháborúban, jelezze ezt, mert emlékmű készül a kerületi áldozatok tiszteletére. A szobor felállításáról 2004-ben döntött az önkormányzat, viszont a Demszky Gábor vezette főváros ehhez nem járult hozzá. Ezzel elindult egy évekig tartó politikai és jogi hercehurca.

A kerület vezetője, Mitnyan György nem tett le a tervéről. Az emlékmű megalkotására Szmrecsányi Boldizsár szobrászművészt kérték fel, aki 2005-re el is készült az emlékművel, amit a Böszörményi és az Istenhegyi út sarkán állítottak fel.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.