Hankó Balázs: A világ legjobb dolga magyarnak lenni

POLITIKA
június 12., 14:28

„Kulturális életünk lényege az identitásőrzés kell, hogy legyen - mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára, Csák János utódja a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában szerdán.

photo_camera Hankó Balázs Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Csák hétfőn jelentette be, hogy lemond a miniszteri posztról. „A négy évre tervezett munkát sikerült két év alatt elvégezni. Itt az ideje átadni a stafétabotot a fiatal nemzedéknek” – mondta a Mandinernek.

Az MTI szemléje szerint Hankó arról beszélt, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) három erős pilléren áll: a magyar identitásunkat adó kultúrán, a hivatásformáló felsőoktatáson, szakképzésen és innováción, valamint a jövőt biztosító családügyön.

„A világ legjobb dolga magyarnak lenni, legyünk büszkék arra, hogy magyarok vagyunk, és ha ezt bárki kritizálja, vagy bárki el akarja venni tőlünk, azt nem hagyhatjuk” – mondta a július 1-jén hivatalba lépő miniszter. A magyar kulturális támogatási rendszer egyike a legkiterjedtebbeknek a világon - mondta a miniszter, majd példaként hozta fel, hogy a közös működtetésben finanszírozott színházakra 15 milliárd forintot, a klasszikus zene támogatására pedig 18 milliárd forintot biztosít a kormányzat. A független színházak borzalmas helyzetéről az MTI szerint nem beszélt.

Hankó szerint cél, hogy a magyar minőségi kultúra mindenki számára biztosítva legyen és a mindennapok részévé válhasson. A jövőben erősíteni kívánja az olyan, Csák János minisztersége időszakában elindult programokat, mint például a Neumann János Program vagy a Petőfi Kulturális Program.

Arról is beszélt, hogy a családügynek és a kultúrának is arról kell szólnia, hogy jobbá tegyük nemzetünket, erősítsük fiataljainkat és családjainkat. „Nekünk az a dolgunk, hogy ehhez minden lehetőséget megadjunk úgy, hogy a nemzetünket formáló kultúrát mindenkihez eljuttassuk, a családi életet és a gyermekvállalást pedig vonzóvá tegyük” – mondta.

Kiemelt videóink