Edinburghban földrengés lett a vége Taylor Swift koncertjének

ZENE
június 13., 11:33

Három stadionkoncertet adott Taylor Swift a skót fővárosban, ezzel nyitotta meg a The Eras Tour 17 fellépésből álló nagy-britanniai koncertsorozatát.

A brit földtani intézet (British Geological Survey, BGS) csütörtöki beszámolója szerint a Murrayfield stadionban megtartott hétvégi koncertek „immár tudományosan is földrengetőnek számítanak”, a több tízezer rajongó ugyanis akkorát bulizott, hogy az a stadiontól hat kilométernyire is műszeresen jól észlelhető földmozgásokat okozott.

A BGS mérései szerint a háromórás koncertek dalai közül minden egyes alkalommal a ...Ready For It?, a Cruel Summer és a Champagne Problems váltotta ki a legnagyobb szeizmikus aktivitást Edinburghban és környékén.

A legnagyobb amplitúdójú kilengés a múlt pénteki első koncertet kísérte: aznap este a BGS műszerei 23,4 nanométernyi földmozgást észleltek. Szombaton már csak 22,8, vasárnap 23,3 nanométer földfelszíni elmozdulást okoztak Taylor Swift edinburghi koncertjei, amelyeken összesen több mint 200 ezer rajongó volt jelen.

A szeizmikus mozgások intenzitása a ...Ready For It? című dal idején érte el maximumát percenként 160 kilengéssel. A British Geological Survey számításai szerint ez azt jelenti, hogy e szám alatt a táncoló rajongók 80 kilowatt energiát fejtettek ki.

Hallgassuk is meg ezt a számot, de csak óvatosan:

link Forrás

via MTI, BBC

Kiemelt videóink