Karácsony: Az NVB fideszes többsége statáriális döntést hozott az újraszámolásról

belföld
június 13., 12:30

A Nemzeti Választási Bizottság szerda este úgy döntött, hogy helyt ad Vitézy Dávidék fellebbezésének, és elrendeli a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámolását.

Karácsony Gergely délután 4 órakor a Nemzeti Választási Iroda előtt tart rendkívüli sajtótájékoztatót.

Emellett újabb Facebook-posztban reagált arra a helyzetre, hogy az újraszámolással veszélyben forog a választási győzelme. Idézi a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózatának véleményét: „a választók megtévesztését célozta és eredményezte az a stratégia, hogy az egyik főpolgármester-jelölt 48 órával a választás előtt visszalép, és támogatóit arra kéri, hogy az állítólag független jelöltre szavazzon.” Szerinte ez az Orbán–Ungár-paktum része volt, ami kezdettől fogva a választók megtévesztését célozta.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) fideszes többsége szerinte statáriális döntést hozott az újraszámolásról. „Egy óra alatt hívták össze az ülést, a tagok az ülés előtt percekkel kapták meg a dokumentumokat – írta. – Azokról pedig első ránézésre látszott, hogy a legtöbb esetben előre megírt nyomtatott papírokat töltöttek ki a zömmel a Fidesz által delegált szavazóköri bizottsági tagok. Ennyi idő alatt még azt sem lehetett ellenőrizni, hogy egyáltalán létező emberektől származnak-e ezek a »bizonyítékok«.”

Karácsony szerint az is problémás, hogy a helyi választási irodáknak kellett kivennie az urnákból a kötegelt érvénytelen szavazatokat. Az NVB nem tette kötelezővé, hogy az urnákat csak ellenzéki választási bizottsági tagok jelenlétében bonthassák föl. „Tudunk olyan fideszes kerületről, ahol – hogy hogy nem - a jegyző nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel, mire az ellenzéki delegált odaért, ő már felbontotta az urnát. Hogy közben történt-e valami, azt senki nem tudja már ellenőrizni” – írta Karácsony Gergely.

A főpolgármester szerint további probléma, hogy megbontották a kötegelt érvénytelen szavazólapokat, amiket egy borítékban küldtek be a Nemzeti Választási Irodába. „Sem a kötegek felbontása során, sem a szállítás közben nem volt biztosított az, hogy ne lehessen belenyúlni a kötegbe, illetve a szavazólapokat ne lehessen manipulálni” – írta Karácsony.

Gyurcsány Ferenc, a Karácsonyt támogató Demokratikus Koalíció elnöke szintén a Facebookon állt ki Karácsony Gergely győzelme mellett. Miután sorra vette, hogy szerinte Vitézy miért is a Fidesz jelöltje, ezt, az őszödi beszédből ismerős lezárást alkalmazta: „Kell még valamit mondanom Gergő?”