Kormányinfó a választások után: Gulyás Gergely elismerte, hogy nem sikerült elfoglalni Brüsszelt

  • Május 23-án volt utoljára kormányinfó. A fő téma akkor a hekkerügy volt.
  • Azóta lezajlott az önkormányzati választás és az EP-választás is. Utóbbin a Fidesz kétmillió körüli szavazatot szerzett, ezzel 11 képviselőt küldhet az EP-be. A Tisza hetet, a DK-MSZP kettőt, a Mi Hazánk egyet.
  • Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje két nappal a vasárnapi választás előtt lépett vissza az LMP által támogatott Vitézy Dávid javára, aki végül 324 szavazattal kapott kevesebbet, mint Karácsony Gergely. Vitézy kérésére újraszámolják a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait.
54 poszt
Időrend
június 13., 11:20

Gulyás szerint a Fidesztől eddig sem állt távol, hogy nem fideszes jelöltet támogattak

Mert Tarlós sem volt fideszes és Schmitt Pál sem. Ezzel indokolta, hogy miért nem volt szokatlan, hogy a fideszes Szentkirályi Alexandra visszalépett az LMP által támogatott Vitézy Dávid javára.

A felvetésre, hogy Vitézy kampánya sok pontban az ellenkezője volt Szentkirályi kampányával, Gulyás azt mondta, nem biztos, hogy Vitézy álláspontja közelebb áll hozzá, mint az, amit Karácsony gondol Budapestről, de szerint „ennél minden csak jobb lehet”.

A Telex ezután Vitályos Esztert kérdezte, hogy mit gondol a nők helyzetéről a Fideszben, így hogy udén már lemondott Novák Katalin és Varga Judit is, Szentkirályi Alexandra pedig visszalépett. Vitályos azt mondta, soha semmilyen hátrányát vagy előnyét nem érezte annak, hogy nő. „Mindig dolgoztam, 18 éves korom óta dolgozom, mindig megbecsültek.”

június 13., 11:16

„A Mi hazánkat nem vádoltam háborúpártisággal”

– válaszolta Gulyás a Telex felvetésére, miszerint ha az EP-választás tétje a Fidesz kampánya szerint a háborúpártiság és a békepártiság volt, akkor miért nevezhető békepárti döntésnek a választás eredménye, ha a Fideszen kívül minden párt háborúpárti, rájuk pedig összesen 56 százalék szavazott.

június 13., 11:11

A Rheinmetall Ukrajnának szánt tankjai egy részét Zalaegerszegen gyártják,

ezek pedig hamarosan eljuthatnak Ukrajnába. „Kell-e ehhez a magyar kormány kiviteli engedélye?” – kérdezte a Telex Gulyást, aki felmondta a szokásosat, miszerint: „Mi biztos, h nem fogunk ahhoz, hozzárjáurlni, h fegyvereket vigyenek Ukrajnába.

június 13., 11:02

Orbán azt mondta a köztévében, hogy Magyar Péter megbonyolította az életüket

"miben bonyolította meg (mármint az önén kívül)?" - kérdezte a 444, mire Gulyás olyasmiről beszélt, hogy mindig figyelni kell a kihívókra.

június 13., 11:01

A Fidesz az LMP-t háborúpárti pártnak tartja?

- kérdezzük Gulyást, mire a miniszter elmondja, hogy nem nagyon lát már olyan pártot, hogy LMP. A kérdés azért merült fel, mert a Fidesz felkarolta az LMP főpolgármester-jelöltjét.

Gulyás elmondta, hogy az LMP nem olyan súlyú szereplője a magyar politikának, hogy kellően ismerje az álláspontjukat, de a magyar baloldal az háborúpárti. Visszakérdezésre Gulyás elmondta, hogy Vitézy Budapest főpolgármestere szeretne lenni, nem nyilatkozott meg országos kérdésekben.

Elmondta azt is, hogy ha Vitézy lenne a főpolgármester mégis, akkor a Fidesz nem kérne tőle semmit. Két jelölt közül kellett választaniuk, és Vitézyt választották. Önkényesen és egyoldalúan léptek, ezért Vitézy joggal mondhatja, hogy nem tartozik nekik semmivel.

június 13., 10:58

Kettővel kevesebb fideszes képviselő lesz az EP-ben, ezzel közelebb kerültünk-e az atomháborúhoz?

kérdezi a 444, mire Gulyás azt válaszolja, hogy nem emlékszik konkrét kapcsolódó állításra a kampányból.

Szóba került a szerdai NATO-s sajtótájékoztató, ahol olyan dolgot sikerült elérnie a kormánynak, ami amúgy is következett a NATO alapokmányaiból. Gulyás megismételte korábbi válaszát, ami továbbra sem teljes világos, hogyan oldja fel ezt az ellentmondást.

Gulyásnak csak véleménye, nem konkrét döntés még, hogy a Tisza és a KDNP nem lehet egyszerre a Néppártban. Mint mondta, neki nincs köze a KDNP döntéshozói testületéhez, de hogy ők ebből milyen következtetést levonni, az kizárólag az ő dolguk.

június 13., 10:56

Budapest legjobb évtizede volt az a 9 év, amíg Tarlós vezette a várost

– mondta Gulyás, aki elmondta, akit aztán szembesítettek azzal, hogy Orbán Viktor viszont azt mondta, Szentkirályi Alexandrát tekintik az elmúlt évtizedek legjobb főpolgármester-jelöltjének. Gulyás Azt mondta, itt nem lát ellentmondást a két állítás között. Azt azért még hozzátette, hogy ha Szentkirályi lett volna, lehet, hogy még Tarlósnál is jobb lenne.

június 13., 10:52

„Magyaroszág a pénzügyi zsarolásnak nem fog eleget tenni

– mondta Gulyás a Della podcast kérdésére az Európai Bíróság menekültügyi döntésével kapcsolatban. Gulyás elmonta, hogy az ítéletet felháborítónak tartják, és soha nem fogják feladni „azt a népszavazáson is megerősített kormányzati álláspontot, hogy nem jöhet ide akárki”.

június 13., 10:48

Azzal kell együttműködni, akit a választópolgárok megválasztanak

mondja Gulyás a kérdésre, hogy készek-e együtt dolgozni Budapest vagy Paks vezetésével. Gulyás szerint a probléma akkor van, ha a másik fél nem nyitott erre, mint ahogy ezt a fővárosban látták az előző ciklusban, ahol Karácsony csak ugródeszkának tekintette a városvezetést.

Az a megszokott helyzet, hogy aki a polgármestert adja, annak többsége van a közgyűlésben, az sok helyen megszűnt, de például egy költségvetés elfogadásához nem lehetelten többséget szerezni, például mert a bekerült új erők sokszor laza kötődésben vannak.

június 13., 10:45

Magyar Péterről

és az Orbán Viktor Indexnek adott interjújában elhangzott vele kapcsolatos „öltözői cikizésekről” Gulyás azt mondta: „Viccelődések vannak. A miniszterelnökkel leginkább.”

Azt mondta, leginkább amiatt vannak „vieccelődések”, hogy „a korábban egyébként a neres kapcsolatokból sokmillió forintot kereső Magyar Péter nem fizetett Fidesz-tagdíjat”, és ezt Gulyáson akarják behajtani. A Blikk kérdésére Gulyás elárulta, hogy 47 ezer forintról van szó.

június 13., 10:45

Kormányinfó alatt 395-ről 396 forint fölé ment az euró

"Ha én voltam, akkor elnézést" - mondta Gulyás, de arra a kérdésre, hogy mit tehet a kormány a 400 alatti szint tartásáért, a miniszter elmondta, hogy eleve van egy hektikus mozgása az árfolyamnak, pár hete például 380 körül volt.

Az idei 2 százalék fölötti adósságcsökkentés + gazdasági növekedés beindulása segíthet majd abban, hogy ne legyenek ilyen hektikus mozgások, tette hozzá.

június 13., 10:43

Gulyás szerint gazdasági károk mellett a klímacélokat is veszélyeztetik

a kínai elektromos autókkal szembeni EU-s védővámok. A lépés következményeit még nem lehet pontosan felmérni, így az esetleges magyar károkat sem.

június 13., 10:41

Őszintén remélem, hogy a XII. kerület ezután sem válik drogkereskedők tanyájává

– válaszolta Gulyás a kérdésre, hogy mit szól Kovács Gergely győzelméhez.

Arra, hogy miért nyerhetett ekkora fölénnyel, Gulyás azt válaszolta: „Vélhetően nem mondtuk el elégszer, hogy nem a legalkalmsabb polgámesternek az, aki saját elmondása szerint akkor élt a legjobban, amikor drogot termesztett”.