Oroszországban örökbefogadásra kínálják az Ukrajnából elrabolt gyerekeket

külföld
június 13., 07:07

Az Egyesült Államoknak tudomása van azokról az „új és hiteles jelentésekről”, amelyek szerint az Ukrajnából a háborúban Oroszországba hurcolt gyerekek orosz örökbefogadási oldalakra kerültek fel - közölte Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadója. Sullivan közleményében aljasnak és megdöbbentőnek minősítette a fejleményt. Az Egyesült Államok szerint az orosz invázió kezdete óta több százezer ukrán civilt deportáltak Oroszországba, köztük olyan gyerekeket is, akiket erőszakkal választották el a családjuktól.

A Financial Times szerdán közölte oknyomozó anyagának eredményeit arról, hogy Oroszországban olyan ukrán gyerekeket kínálnak örökbefogadásra, akiket a 2022-es invázió első hónapjaiban raboltak el és vittek Oroszországba, volt, hogy hamis orosz személyazonossággal.

Az Oroszországba hurcolt ukrán gyerekekért meghirdetett civil tiltakozás Brüsszelben 2023 februárjában.
photo_camera Az Oroszországba hurcolt ukrán gyerekekért meghirdetett civil tiltakozás Brüsszelben 2023 februárjában. Fotó: VIRGINIE NGUYEN HOANG/Hans Lucas via AFP

A brit lap az orosz adatbázisokban az örökbe fogadható gyerekek nyilvános profiljait elemezte, és képfelismerő eszközök segítségével legalább négyet azonosított köztük, akik az eltűnt ukrán gyermekek hivatalos ukrajnai adatbázisában szerepelnek. A hamis orosz névvel és megmásított életkorral szereplő gyerekeket aztán az ukrán családjaik is beazonosították. A 8 és 15 év közötti gyerekek a Moszkvához közeli Tula régióban és a kazah határ mellett, Orenburgban kötöttek ki, az egyik gyereket pedig a megszállt Krím-félszigetre vitték. Az orosz örökbefogadási oldalon ukrán származásukat elhallgatják. Korábban a New York Times azonosított több gyereket Oroszországban, akiket egy herszoni gyermekotthonból vittek el.