A Nemzeti Választási Bizottság befejezte az újraszámlálást, Karácsony maradt a főpolgármester

POLITIKA
június 14., 17:43

Több órás tárgyalás után a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) befejezte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását. Sasvári Róbert, az NVB elnöke kihirdette, hogy a 24592 érvénytelen szavazat közül 560 szavazatot minősítettek érvényesnek.

Ezek közül Grundtner András, a Mi Hazánk jelöltje 53 érvényes szavazatot, a párbeszédes Karácsony Gergely 112 szavazatot, az LMP jelöltje, Vitézy Dávid pedig 395 szavazatot kapott.

A Nemzeti Választási Bizottság ülése
photo_camera A Nemzeti Választási Bizottság ülése Fotó: Bankó Gábor/444

Az újraszámlálás előtt 324 szavazatkülönbség volt Karácsony és Vitézy között, így nem fordult az eredmény. A főpolgámester-választást Karácsony nyerte 41 szavazat különbséggel.

Az eredmény ismertetése után üdvrivalgás hallatszott be az ülésterembe. Karácsony az épület elé hirdetett tüntetést, annak a résztvevői örültek az eredménynek. A tüntetésen pár százan vettek részt. Nem sokkal az eredmények kihirdetése előtt Karácsony is beszédet mondott. Azt mondta, bármilyen eredmény is születik, új választást fog követelni.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor / 444.hu

Vitézy a Facebookon gratulált Karácsonynak. Azt írta, hogy az eredmény gyakorlatilag döntetlen lett, a különbség mindösszesen 0,005% volt kettejük között. Hozzátette viszont, hogy a jogerős végeredményhez még két jogorvoslati eljárásnak le kell zárulnia.

Egyrészt dönteni kell a Karácsony által követelt új választásról, másrészt pedig a Vitézy által kezdeményezett IV. és VII. kerületi eredmények törléséről. Utóbbit azért követeli Vitézy, mert a két kerületben csak egy vékony vonallal húzták ki Szentkirályi Alexandra nevét a szavazólapokon. Vitézy azt írta, bármi is lesz a folyamatban lévő jogorvoslatok eredménye, a választás jogerős eredményét elfogadja.

Az NVB nem sokkal Vitézy bejegyzése után döntött is fellebbezéséről, elutasította azt. A IV. és VII. kerületekben így nem lesz új szavazás.

Kiemelt videóink