Kirobbanó formában volt az építőipar áprilisban

gazdaság
június 14., 09:01

Rendkívül hektikus teljesítményt nyújt idén a hazai építőipar, hiszen a januári felpattanást két nagyon gyenge hónap követte. Majd áprilisban a friss statisztika szerint ismét kirobbanó teljesítményt nyújtott az ágazat. A KSH adatai szerint ugyanis az építőipari termelés 15,6 százalékkal bővült előző év azonos időszakához képest. Ezen belül az épületek építésének termelése 10,8, az egyéb építményeké 22,6 százalékkal bővült. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 11 százalékkal magasabb volt a márciusinál.

link Forrás

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 26,7, az egyéb építmények építésében 4,7 százalékkal nagyobb volt a termelés volumene. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 14,3 százalékkal bővült.

A következő időszakot illetően az optimizmust erősíti, hogy a megkötött új szerződések volumene 23 százalékkal nőtt. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 16,5, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 30,9 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene azonban 0,5 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 1,1 százalékkal emelkedett ugyan, de az egyéb építményekre vonatkozóké 2 százalékkal csökkent.

Kiemelt videóink