Lefoglalt orosz vagyonokból kap pénzt Ukrajna

külföld
június 14., 06:19

A G7-ek megállapodtak abban, hogy befagyasztott orosz eszközök felhasználásával 50 milliárd dolláros hitelt adnak Ukrajnának, hogy így segítsék az országot az orosz megszálló erők elleni harcban. A pénz várhatóan csak az év végére érkezik meg, de hosszú távú megoldás lehet Ukrajna gazdaságának támogatására.

Az olaszországi G7-csúcson Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Biden aláírtak egy tízéves kétoldalú biztonsági megállapodást Ukrajna és az Egyesült Államok között, amelyet Kijev „történelminek” nevezett. A megállapodás emellett amerikai katonai és kiképzési segítségről is szól.

Volodimir Zelenszkij és Joe Biden Olaszországban a megállapodás aláírása után.
photo_camera Volodimir Zelenszkij és Joe Biden Olaszországban a megállapodás aláírása után. Fotó: VALERIA FERRARO/Anadolu via AFP

A G7-ek és az EU mintegy 325 milliárd dollár értékű eszközt fagyasztott be azóta, hogy Oroszország 2022-ben megtámadta Ukrajnát. Ezek a vagyonok ráadásul évente mintegy 3 milliárd dollár kamatot termelnek. A G7 terve szerint ez a 3 milliárd dollár az ukránok számára nemzetközi piacokon felvett 50 milliárd dolláros hitel éves kamatának törlesztésére szolgál majd.

A dél-olaszországi Pugliában tartott csúcstalálkozón tartott közös sajtótájékoztatón Biden elnök azt mondta, hogy az 50 milliárd dolláros hitel „Ukrajna javára fog válni, és egy újabb emlékeztetőül szolgál Putyin elnöknek arról, hogy nem hátrálunk meg”. Zelenszkij elnök megköszönte amerikai és más szövetségeseinek „rendíthetetlen” támogatását. Az új biztonsági megállapodásra utalva azt mondta: „Ez egy igazán történelmi nap, és aláírtuk a legfontosabb megállapodást Ukrajna és az Egyesült Államok között a függetlenségünk óta”.

Kiemelt videóink