Öt év börtönt kapott egy kínai MeToo aktivista

külföld
június 14., 08:32

A 36 éves Sophia Huang Xueqin az egyik legismertebb szereplője volt a kínai MeToo mozgalomnak, úttörő történeteket hozott nyilvánosságra a szexuális zaklatás áldozatairól. Emellett beszélt a kínai televíziós szerkesztőségekben tapasztalt nőgyűlöletről és szexizmusról is. Pénteken öt év börtönbüntetésre ítélték államellenes felforgatás miatt.

Az egyáltalán nem világos, hogy Huang tevékenysége miért felforgatás, a tárgyalás ugyanis zárt ajtók mögött zajlott. Támogatóik szerint azonban azért tartóztatták le őket, mert rendszeres találkozókat és fórumokat tartottak fiataloknak, hogy azokon társadalmi kérdéseket vitassanak meg.

Sophia Huang Xueqin
photo_camera Sophia Huang Xueqin Fotó: International Federation of Journalists

Huang úton volt, hogy megkezdje a brit kormány által támogatott mesterképzését a Sussexi Egyetemen, amikor 2021-ben letartóztatták a Guangzhou városában található repülőtéren. Vele volt épp Wang Jianbing munkaügyi aktivista is, akit szintén elfogtak, és akire most szintén börtönbüntetést szabtak ki, több mint három évet ülhet.

Az Amnesty International pénteken „rosszindulatúnak és teljesen megalapozatlannak” nevezte az ítéleteket. „Megmutatják, mennyire retteg a kínai kormány az aktivistáktól, akik fel mernek szólalni mások jogainak védelmében” - mondta Sarah Brooks, az Amnesty International kínai igazgatója.

(BBC)