Putyin bejelentette Oroszország feltételeit az ukrajnai tűzszünethez

külföld
június 14., 18:27

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken az orosz külügyminisztériumban tartott beszédében jelentette be Oroszország feltételeit az ukrajnai tűzszünethez - írja a Meduza. Mint elmondta, Oroszország azt akarja, hogy Ukrajna vonja ki csapatait teljesen mértékben az ország Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja területéről, valamint hivatalosan is mondjon le a NATO-csatlakozási szándékáról. Putyin szerint ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor „azonnal” beszünteti a támadásokat.

Vlagyimir Putyin
photo_camera Vlagyimir Putyin Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP

Szerinte Oroszország javaslata „nem egy átmeneti tűzszünetről” vagy a konfliktus befagyasztásáról, hanem annak „végleges megoldásáról” szól. Putyin a „békés rendezés” további feltételeként nevezte meg Ukrajna semleges és nem nukleáris státuszának elfogadását, valamint az Oroszország elleni szankciók feloldását.

„Amint Kijev bejelenti, hogy készen áll egy ilyen határozatra, és megkezdi a csapatok tényleges kivonását ezekből a régiókból, valamint hivatalos értesítést tesz arról, hogy lemondott a NATO-hoz való csatlakozási terveiről, a mi oldalunk azonnal kiadja a tűzszüneti parancsot és megkezdi a tárgyalásokat, szó szerint abban a pillanatban. Ismétlem, ezt azonnal meg fogjuk tenni.”

„Szeretnénk, ha ezeket a döntéseket - a csapatok kivonásáról, a nem atomfegyveres státuszról és az Oroszországgal való párbeszéd megkezdéséről, amitől Ukrajna jövőbeli léte függ - Kijevben önállóan hoznák meg, az ukrán nép valódi nemzeti érdekeitől vezérelve. Nem pedig a Nyugat parancsára. Bár ezzel kapcsolatban jelentős kétségek merülnek fel” - jelentette ki Putyin.

Hozzátette, Moszkva „egy újabb konkrét, valódi békejavaslatot” tesz. „Ha Kijev és a nyugati fővárosok elutasítják, az az ő döntésük, az ő politikai és erkölcsi felelősségük a vérontás folytatásáért” - mondta.