Elrendelték, hogy költözzön a Karmelita mellé a Hadtörténeti Múzeum

építészet
június 15., 07:40

A kormány a Dísz téren, pont a Karmelita szomszédságában építette újra a Honvéd Főparancsnokság épületét, amit korábban azért bontottak vissza az első emelet magasságáig, mert a II. világháborúban megsérült a tetőszerkezete. Erre az építkezésre hivatkoztak, amikor kordonnal vették körül a kormányülés helyszínét. Egy péntek esti kormányhatározattal Orbán Viktor elrendelte, hogy a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum költözzön a Dísz tér 17. alatti ingatlanba.

(2022)
photo_camera (2022) Fotó: Németh Dániel/444

Az épületet a Budai Palotanegyed biztonsági központ elhelyezéséhez elengedhetetlenül szükséges területeket a Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt. és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum használja majd.

A költözést Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter már tavaly novemberben bejelentette. A múzeumnak azért kell költöznie, mert Szalay-Bobrovniczkynak korábban megtetszett a Kapisztrán téren álló múzeumépület, kinézte irodának, ezért odaköltöztetik a minisztériumot. Akkor céldátumnak 2026-ot jelölték meg.