Ma sem sikerült megtudni, mit is gondol a kultúráról az új kulturális miniszter

KULTÚRA
június 16., 11:59

Bár a HírTV műsorvezetője kitartóan próbálkozott, nem sokat sikerült megtudni Hankó Balázs, új kulturális és innovációs miniszter kultúrával kapcsolatos elképzeléseiről. Mármint azon túl, hogy a „kultúra identitásunkat, nemzetünket, magyarságunkat adja. Ez a múltunk, amire erősen támaszkodhatunk” – ami nagyjából megfelel a Csák János-féle Kodály Zoltán, Bartók Béla és Hamvas Béla idézetkoktél lecsupaszított tartalmatlanságának.

Hankó Balázs a HírTV-n
photo_camera Hankó Balázs a HírTV-n Forrás: HírTV/YouTube

A tágra hagyott alaptézisből Hankó rövidesen levezette, hogy az egyetemek adják a jövőképet, amelyhez azonban „gyermekek, családok kellenek”. Hankó szerint Csák János korábbi miniszter olyan programokat indított el, amelyeket neki csak tovább kell vinnie, néhol ráerősítve azokra.

Itt rövid elmélkedés következett a demográfiai problémákról, és hogy

Hankóék feladata, hogy minden vágyott gyermek megszülessen.

Ezután rátértek az egyetemi világra, amely a miniszter szerint még a brüsszeli hátráltatás ellenére is jó irányba halad. „Ambiciózusak vagyunk, 2030-ra a világ top 100-as egyetemi célt nem engedjük el”. Velkovics ezután tényleg megpróbálta megkülönböztetni a két miniszter programját, de nem járt sok sikerrel.

„Milyen ötletei vannak még, amivel hozzá lehet tenni az egyetemi fejlesztéshez?” – kérdezte, mire jött a válasz: „Az az irány, amit kijelöltünk, az új magyar modell az működik. Ezt kell tovább erősítenünk.”

„Mi a terve a kultúra területén?” – tett egy utolsó próbát a műsorvezető. „Kultúránk, nyelvünk tesz minket magyarrá. Erre kell, és erre joggal lehetünk büszkék. A kultúrát kell minél szélesebb körbe eljuttatnunk. Ebben azok a programok, amelyek működnek, akár a Déryné programra, (...) akár a Csoóri programon, (...) akár a Petőfi programokon keresztül” – mondta Hankó, aki szerint mindez az identitásunk megerősítését szolgálja. „De úgy, hogy mind e mellett vonzóvá is kell tudnunk ezt tenni. Tehát június 22-én a múzeumok éjszakája az egy kiváló dolog, merthogy tavaly is 380 ezren vettek ebben részt” – cselezte ki Hankó a HírTV éber riporterét válaszában.

Kiemelt videóink