Az Eb eddigi legnagyobb meglepetése: Szlovákia legyőzte Belgiumot

futball
június 17., 18:04
E csoport
Belgium
0
-
1
Szlovákia
Vége
Belgium
Szövetségi kapitány
4-2-3-1
Domenico Tedesco
1
K. Casteels
21
T. Castagne
4
W. Faes
2
Z. Debast
11
Y. Ferreira Carrasco
18
O. Mangala
24
A. Mvom Onana
22
J. Doku
7
K. De Bruyne
9
L. Trossard
10
R. Lukaku Menama
Szlovákia
Szövetségi kapitány
4-3-3
Francesco Calzona
1
M. Dúbravka
2
P. Pekarík
3
D. Vavro
14
M. Škriniar
16
D. Hancko
19
J. Kucka
22
S. Lobotka
8
O. Duda
26
I. Schranz
9
R. Boženík
17
L. Haraslín

Két gólt is elvett a belgáktól a VAR - egyet les, egyet kezezés miatt -, így Szlovákia a 7. percben szerzett góljával meg tudta verni a sokkal magasabb rangsorolt Belgiumot az Eb negyedik játéknapjának második mérkőzésén Frankfurtban.

Ivan Schranz a kapuba lő.
photo_camera Ivan Schranz a kapuba lő. Fotó: SWEN PFORTNER/dpa Picture-Alliance via AFP

Belgium a selejtezőben 20 ponttal végzett a csoportja élén, Romelu Lukaku ott kiváló formában játszott, összesen 14 gólt szerzett. Szlovákia szintén jó teljesítményt nyújtott, a portugálok mögött a második helyen végeztek a csoportban, tíz mérkőzéséből hetet megnyertek. Belgium zsinórban harmadszor vesz részt az Eb-n, de az elmúlt két alkalommal a negyeddöntőben kiestek, ennél jobb eredményre számítanak idén. A szlovákok eddig csak egyszer, 2016-ban jutottak tovább a csoportkörből.

Jeremy Doku már a 2. percben kialakított egy nagy helyzetet, de Romelu Lukaku Dubravka kapusba lőtte közelről. Lukakunak ezután volt még egy lehetősége, abból sem lett gól.

Aztán a 7. percben szinte a semmiből megszerezte a vezetést Szlovákia, Doku felelőtlen passza után először Kucka lőhetett, ezt Casteels még hárította, de Ivan Schranz már a kapuba talált.

Nem sokkal később a szlovák védelem is bakizott, de Trossard körülbelül 25 méterről a kapu fölé lőtt. Mindkét csapat agresszíven letámadott, sok hiba jellemezte az első félidőt. Belgium nyomott, a szlovákok masszívan védekeztek, előbbi inkább az átmenetekből tűnt veszélyesebbnek.

A félidő végén a szlovákoknak még volt egy jó átlövése, a belga oldalon pedig Lukakunak volt egy harmadik gólhelyzete is, de - mintha a BL-döntőben lenne - ezt sem tudta kihasználni.

photo_camera Fotó: JAVIER SORIANO/AFP

A második félidőben végig Belgium volt fölényben, nagyon nyomtak, úgy tűnt, hamar ki fognak egyenlíteni. Egy kisszöglet után Lukaku a sokadik próbálkozása után betalált, de a játékvezető les miatt elvette a gólt. A csatár a 86. percben is lőtt egy gólt, de a VAR Openda kezezése miatt ezt is elvette, a belgák hiába a rengeteg próbálkozás, nem tudtak szabályos gólt szerezni. Az E-csoport alakul eddig a legizgalmasabban, a másik meccsen Románia nagyon simán verte Ukrajnát.

E csoport
M Gy D V G+ G- GK P
1. Románia 2 1 0 1 3 2 1 3
2. Belgium 2 1 0 1 2 1 1 3
3. Szlovákia 2 1 0 1 2 2 0 3
4. Ukrajna 2 1 0 1 2 4 -2 3
Kiemelt videóink