Az osztrák kancellár tiltakozik a saját miniszterének a döntése ellen

külföld
június 17., 14:52

Az osztrák kancellár bejelentette, hogy az Európai Bírósághoz fordul, miután az osztrák környezetvédelmi miniszter az akaratával szemben, „jogellenesen” hozzájárult az EU zöld megállapodásának egyik kulcsfontosságú elemének hatálybalépéséhez az EU-tagállamok környezetvédelmi minisztereinek luxemburgi találkozóján.

Karl Nehammer egy budapesti sajtótájékoztatón 2022. október 3-án.
photo_camera Karl Nehammer egy budapesti sajtótájékoztatón 2022. október 3-án. Fotó: Németh Dániel/444

Karl Nehammer azt írta, „senki sem helyezheti magát a törvények fölé”. A kancellár pártját, az Osztrák Néppártot (ÖVP) irányító Christian Stocker pedig az ügyről azt mondta, „hatalommal való visszaélés” miatt jogi eljárást fognak indítani Leonore Gewessler környezetvédelmi miniszter ellen, mivel elfogadhatatlannak tartják, hogy „nem tartotta tiszteletben az érvényes jogi rendelkezéseket”.

Leonore Gewessler a szavazás után a döntését azzal indokolta, hogy az igen szavazatával „jelzést akart küldeni”, mert egyértelműen „bátor döntésekre van szükség akkor, amikor a jövő generációk boldogulása forog kockán”, és „egyetlen kormány és párt sem hagyhatja figyelmen kívül a környezet- és természetvédelmet”.

Ausztria eddig mindig tartózkodott a zöld megállapodás szavazásain, mivel az osztrák belpolitikában nézetkülönbségek vannak a megállapodásról. Ez számít a legkomolyabb nézeteltérésnek az ÖVP és a Zöldek részvételével létrejött kormánykoalíció négy évvel ezelőtti hivatalba lépése óta.

Az Európai Parlamentben szintén komoly vitákat kiváltott, a természet helyreállításáról szóló rendelet annak érdekében vezet be intézkedéseket, hogy 2030-ig az EU szárazföldi és tengeri területeinek legalább 20 százalékát, 2050-ig pedig lehetőleg valamennyi ökoszisztémát helyreállítsanak, illetve megakadályozzák az élőhelyek romlását. (MTI)

Kiemelt videóink