Eltűnt a lengyelországi kémhálózat 3 tagja, mielőtt börtönbe kellett volna vonulniuk

külföld
június 17., 14:08

Lengyelországban tavaly decemberben 16 orosz, fehérorosz és ukrán állampolgárt állítottak bíróság elé kémkedés vádjával. A vád szerint szabotázs- és kémcselekményeket készítettek elő Oroszország nevében. Többek között katonai létesítmények és a létfontosságú lengyelországi infrastruktúra megfigyelését tervezték, de szóba jött az Ukrajnának szánt segélyszállítmányok kisiklatása is. Nagy részüket elítélték.

Néhányan egy szervezett bűnözői csoport tagjai voltak, egy olyan kémhálózatban, amit azóta felszámoltak. Mivel a csoport két tagja elutasította az ügyészség ajánlatát, őket külön állították volna bíróság elé. A lengyel ügyészség szerint bár a felszámolt hálózat tagjai eltérő ismeretekkel rendelkeztek a tényleges a tényleges megbízó kilétéről, de tisztában voltak azzal, hogy Oroszország érdekeit szolgálják.

Csakhogy a Rzeczpospolita szerint három elítélt, aki kisebb büntetéseket kapott, még a börtönbe vonulás előtt eltűnt. A 16 éves Arthur M.-et a fiatalkorúak javítóintézetébe kellett volna vinni, de ott sem jelent meg. A fehérorosz Maria M. feltételes szabadlábra helyezés iránti kérelmet nyújtott be, de nem jelent meg a bírósági meghallgatáson, azóta sem tudják, hol tartózkodik. Az ukrán Jaroszlav B. eltűnt a szolgálatok radarjáról, pedig a bíróság már januárban felszólította a büntetése letöltésére, majd áprilisban és májusban emlékeztetőt küldtek neki. A bíróság a lapnak azt mondta, hogy mindhárom esetben folyamatban van az elítéltek elővezetése.

Kiemelt videóink