Magyar Péter megszavaztatja, elmenjen-e Brüsszelbe

POLITIKA
június 17., 06:45

Magyar Péter már vasárnap este bejelentette a Facebook-oldalán, hogy egy fontos kérdésben kéri ki követői véleményét, a szavazást a Tisza Párt honlapjára fogja kitenni, reggel 8-tól este 8-ig lehet szavazni. Azt írta:

„Bárhogy is döntötök, én elfogadom.”

Nem meglepő módon a kérdés az lett, felvegye-e az EP-mandátumát - amiről korábban állította, hogy nem teszi.

Mint ma reggeli posztjából kiderült:

„Rengeteg megkeresést kaptam azzal kapcsolatban, hogy felveszem-e az európai képviselői mandátumomat. Korábban azt nyilatkoztam, hogy nem szerepel a terveim között, hogy európai parlamenti képviselő legyek. Azóta azonban sokan (többek között a TISZA Párt közössége és befolyásos európai politikusok és a tanácsadóim is) próbálnak meggyőzni az ellenkezőjéről. Ahogy az európai parlamenti lista kialakításánál, itt is számítunk a közösségünk kollektív bölcsességére.”

Magyar ezután felsorol nyolc okot, amelyek a képviselőség mellett szólnak (ellenérvet viszont nem hoz egyet sem*), majd arra kéri követőit, hogy döntsenek a honlapon található felületen. Az érvek közt szerepel többek közt az is, hogy „Az EP képviselőség egy hónapban körülbelül 8 napi brüsszeli és strasbourgi kint tartózkodással megoldható”, és az is, hogy „Teljesen bevett gyakorlat az Unió országaiban, hogy EP képviselőkből kerül ki a kormányváltó ellenzék vezetője.

*Magyar a Facebookon utóbb kommentben, majd az eredeti poszt kiegészítéseként írt ellenérvet is, mondván, „sokan kérdezik”. Azt írta: „egy nyomos ellenérv van, hogy sokan nem szeretnétek, hogy kimenjek, mert láttatok rossz példákat.

Az ellenérvet viszont, amit hozott, rögvest le is ütötte, mondván, szerinte az eddigi tevékenységükkel bebizonyították, „hogy mindent másképp csinálunk, mint sokan mások.

photo_camera Fotó: Magyar éter/Facebook

A Tisza egyébként a váratlanul erős szereplése miatt került érdekes helyzetbe.

  • A párt európai parlamenti listáján 12 fő szerepel, 7 mandátumot szereztek.
  • A fővárosi listán 14-en vannak, 10 mandátumot szereztek.

Probléma, hogy a jelöltek egy részét - vélhetően káderhiány miatt - mindkét helyen elsütötték: az EP-listán szereplők közül 5-en bejutottak a Fővárosi Közgyűlésbe is. Mindkét listán Magyar az első, korábban ugye azt mondta, egyik helyre sem ülne be.

Tarr Zoltán június 9-én a párt eredményváróján még azt nyilatkozta lapunknak: valószínűleg ő lesz a Tisza Párt delegációvezetője az EP-ben, „de erről csak jövő héten döntenek hivatalosan.

Most ez változott, szavazni este 8-ig lehet. Sokan azonban már előre elmondták a véleményüket a tegnap esti poszt kommentszekciójában. Például így: