Meglepő értékelés: nagyon szép eredménynek tartja a józsefvárosi szocialista a választási szereplésüket

POLITIKA
június 17., 18:14

Józsefvárosban úgy védte meg Pikó András a polgármesteri székét, hogy elindult vele szemben a szocialista alpolgármestere, Szili-Darók Ildikó. Az ellenzéki összefogás felbomlása miatt a választás előtt és utána is keményen odaszólt egymásnak Pikó és az MSZP.

A konfliktus abból fakadt, hogy Pikó csak egy MSZP-snek biztosított volna lehetőséget, hogy egyéniben induljon, meg is nevezte, hogy Camara-Bereczki Ferenc Miklós legyen az. A szocialisták ezt megalázó és politikai szinten értelmezhetetlen ajánlatnak minősítették. A 2019-ben három helyen egyénit nyerő MSZP azt szerette volna elérni, hogy újrázhassanak a képviselői. Pikó viszont nem látta indokoltnak, hogy ilyen arányban kapjanak esélyt a szocialisták.

photo_camera Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke és Szili-Darók Ildikó Fotó: MSZP

Emiatt lett az a helyzet, hogy elindult polgármesternek a kerület szocialista alpolgármestere, Szili-Darók Ildikó és 12-ből 11 helyen indítottak egyéniben is jelöltet.

Az eredmény: Szili-Darók Ildikó a szavazatok 1,69 százalékát szerezte meg a polgármesterválasztáson, Pikó simábban nyert, mint 5 éve. Egyetlen MSZP-s jelölt sem nyert egyéniben. A kompenzációs listáról tudtak összeszedni egyetlen helyet. Pikó a választás után leváltotta az alpolgármestert.

Az egyéni jelöltjeik átlagosan 4,77 százalékos eredményét Szili-Darók Ildikó így értékelte a Józsefváros újságban: „ez egy nagyon szép eredmény”.

„Az MSZP nem vallott szégyent, nem szerepeltünk le, polgármester úr szavaival élve a lakosság nem kiszavazott minket, hanem pont beszavazott minket" - tette hozzá még.