Négyezer sportoló nézhet doppingteszt elé a párizsi olimpián

sport
június 17., 07:00

Csak a nyári kontrollidőszak alatt négyezer sportolót ellenőrzött a Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA), a párizsi olimpia idején pedig hasonló mennyiségű teszt elvégzését tervezik - írja az MTI.

Paul Mathou francia atléta az olimpiai lánggal Dél-Franciaországban.
photo_camera Paul Mathou francia atléta az olimpiai lánggal Dél-Franciaországban. Fotó: Christophe ARCHAMBAULT / AFP

Az insidethegames.biz portál beszámolója szerint az ITA emberei július 18-tól, a játékok kezdete előtt egy héttel foglalják el helyüket az olimpiai faluban.

Az ITA munkáját a nemzetközi sportági szövetségekkel és a nemzeti doppingellenes ügynökségekkel együttműködésben, velük összehangoltan végzi, időközönként koordinálva a célzott vizsgálatokat. Utóbbiak kiterjednek a „gyanús” sportolók akár többszöri ellenőrzésére.

2021-es tokiói olimpián körülbelül 6200 tesztet végzett el az ITA 4000 sportolón, minek eredményeként „néhány pozitív eredmény” született. Idén a francia fővárosban induló mintegy 10 ezer versenyző közül legfeljebb négyezernél terveznek teszteket végezni, a vizsgálat olyan egyéni sportolókat is megcélozhat, akik teljesítményükben „hirtelen és megkérdőjelezhető” javulást mutatnak.

Ötven doppingellenőrző állomás lesz az olimpiai faluban és a játékok más helyszínein, a nem az olimpiai faluban lakó sportolókat, például az Egyesült Államok kosárlabdacsapatának tagjait pedig arra kötelezik, hogy tudassák az ITA-val szálláshelyüket, és a teszteken akár szállodáikban is áteshetnek.

via MTI

Kiemelt videóink