Félmillió bevándorlónak adna okmányokat a Biden-kormány

külföld
június 18., 10:02

Joe Biden hamarosan új intézkedést jelenthet be, ami megvédené több százezer amerikai állampolgár okmányokkal nem rendelkező házastársát és gyerekét a kiutasítástól - és ezzel megsemmisítené a családok szétválasztásának szükségességét, írja a BBC.

A lap tisztviselőkre hivatkozva azt írja, az akár már idén nyáron életbe lépő javaslat azokra vonatkozik, akik legalább tíz éve tartózkodnak az Egyesült Államokban. A Fehér Ház szerint a döntés legalább félmillió embert érinthet, köztük nagyjából ötvenezer huszonegy év alatti fiatalt. A jogosultak átlagosan huszonhárom éve tartózkodnak az Egyesült Államokban, többségük Mexikóban született.

Az új törvény lehetővé tenné számukra a legális munkavállalást is.

photo_camera Fotó: JONATHAN ERNST/AFP

Ez lehet a legnagyobb segélyprogram az okmányokkal nem rendelkező bevándorlók számára az Egyesült Államokban az Obama-kormány 2012-es részlegesen megvalósított DACA-ja (elhalasztott intézkedés gyerekkori érkezés esetén) és vágyott bevándorlásügyi reformja óta. Obama reformjai több mint félmillió gyereket - az „álmodozókat” - menthetett meg a kitoloncolástól, akik gyerekként érkeztek az Egyesült Államokba.

A novemberi elnökválasztás előtt a választók többsége szerint a bevándorlás kérdése az első számú probléma az országban. A tartózkodási és munkavállalási engedély azonban nem jár automatikus szavazati joggal.

Az intézkedés értelmében a jogosultaknak három évük lenne arra, hogy állandó tartózkodási engedélyt kérjenek - ehhez korábban a házaspár egyik felének ideiglenesen el kellett hagynia az országot -, és hároméves munkavállalási engedélyt szerezzenek. A Fehér Ház emellett azt tervezi, hogy megkönnyíti és felgyorsítja a vízumkiadási eljárást azoknak a magasan képzett, okmányokkal nem rendelkező bevándorlóknak, akik az Egyesült Államok valamelyik egyetemén szereztek diplomát.

Biden két hete egy másik átfogó végrehajtási rendeletet adott ki, ami gyorsított eljárásban teszi lehetővé teszi a hatóságoknak, hogy kitoloncolják az országból az illegálisan érkezőket - anélkül, hogy egyáltalán feldolgoznák a menedékjogi kérelmüket.