Gyurcsány Ferenc feltette a kérdést: a választási bukás után lemond-e

belföld
június 18., 09:47

Bő két és félperces videóval jelentkezett Gyurcsány Ferenc, a június 9-i választáson méretes vereséget szenvedett DK elnöke a Facebookján.

„Kár lenne cizellálni a dolgot, mert egyszerűen is meg lehet fogalmazni: vereséget szenvedtünk”

– kezdte az értékelést, majd felsorolta, hogy milyen kérdések nyilvánvalóak ebben a helyzetben (a DK-MSZP-P közös lista mindössze 8,03 százalékot kapott az EP-választáson, ez minden idők legrosszabb baloldali EP-eredménye, öt éve például csak a DK-ra csaknem 560 ezren szavaztak). Ezek a kérdések jönnek elő szerinte:

  • Miért történt, ami történt, miért szenvedtek vereséget?
  • Kik a felelősök?
  • Le fog-e valaki mondani? „Legtöbbször ilyenkor nyilván az elnök neve merült fel” – tette hozzá.
  • És hogyan tovább?

Gyurcsány szerint „valamennyi kérdés olyan kérdés, amit fel kell tenni, ami fontos kérdés”, olyan, amikre „nem kell haragudni”. (Talán itt arra utalhatott, hogy a DK egy alapítója nemrég arról posztolt, hogy nem lehet büntetlenül feladni az elveket, és hogy a pártalapító pártelnöknek talán ki kellene szállnia a politikából.)

Gyurcsány azt mondja, egyik-másik kérdésre „nyilván van válaszom”, de nem mondja el, mi az. Mert ez egy olyan párt, magyarázza, ahol minden közösen, együtt történik. „Nem lesz olyan, hogy mit gondol Gyurcsány, mit gondol Dobrev, mit gondol Molnár, mit gondol Vadai”. Közös álláspontjuk lesz, „ahogy tőlünk korábban megszokhatták, ugyanazt mondjuk” majd. Ennek érdekében most beszélgetnek, gondolkodnak, elemeznek, a válaszokat megfontolják, míg ki nem alakul a párt álláspontja.

„Ahogyan közösen cselekedtünk, közösen legyen majd véleményünk arról is, hogy szerintünk elrontottunk-e valamit úgy, hogy most másként csinálnánk, mert ez a fő kérdés (...) Mit fogunk másként csinálni, ha fogunk másként csinálni valamit”.

Ehhez Gyurcsány szerint idő kell. „Egy okostelefon beállítása nagyon sokaknak gondot jelent, pedig nagyon világos ismertető van hozzá. Hát akkor hogyne lenne bonyolultabb az a világ, amit politikának hívnak, egy pártnak az élete, a választási szereplés, hogy hogyan jutottunk ide” – magyarázta, hogy mindenki megértse.

Ha meglesznek a DK Politikusainak Nagy Közös Válaszai, akkor ezeket a válaszokat Gyurcsány el is fogja mondani, de „leginkább majd érezniük kell abból, ahogyan majd létezni fogunk, cselekedni fogunk, beszélni fogunk, amilyen politikánk lesz a jövőben, hogy igen, a DK ezt és ezt a tanulságot vonta le”, ígérte. Sőt, ezt megtoldotta azzal, hogy a választóik

„érezni fogják rajtunk, hogy aha, tudják, hogy ebben a helyzetben most milyen DK-nak kell lennie és milyen DK-t akarnak ők csinálni”.

A videót végül egy hatalmas terminátorozással zárja, ami arra utal, hogy az elnök lemondása nem opció a súlyos vereség után:

„Úgyhogy vissza fogok jönni”

Kiemelt videóink