Már Brüsszelben is szóvá tették a magyar kormány Budapest-ellenességét

külföld
június 18., 13:48

Az Európai Bizottság magas fokú Budapest-ellenes diszkriminációt tapasztalt abban, ahogyan a magyar kormány az uniós pénzeket elkölti, az erről beszámoló Eurológus munkatársa látta is az erre vonatkozó dokumentumot. A Bizottság regionális főigazgatósága küldött bíráló levelet a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium területfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkárának, Oláh Gábornak.

Az unió illetékesei azt tették szóvá, hogy miközben a vidéki pályázatoknak csak mintegy két százalékát nem írták még ki, addig a budapesti fejlesztéseknél ez az arány meghaladja a 40 százalékot. A bizottsági illetékesek szerint ezek a kiírási arányok egyértelműen diszkriminációra utalnak.

A késlekedés „hosszabb távon nagy valószínűséggel bonyodalmakhoz (pl. forráskieséshez) vezet”, mert ezek a projektek sokkal hosszabb előkészítő szakasszal rendelkeznek, illetve maguknak a projekteknek az életciklusa is lényegesen hosszabb, idézi az Eurológus a levelet. A késésben lévő budapesti projektek többek között a szociális lakhatás, az energiaszegénység, a foglalkoztatás és a leginkább rászorulókat célzó szociális szolgáltatások ügyével foglalkoznak.

Kiemelt videóink