Mark Rutte jelölését támogatja Szlovákia a NATO-főtitkári posztra

külföld
június 18., 15:25

Szlovákia támogatja Mark Rutte holland kormányfő NATO-főtitkárrá választását – jelentette be Peter Pellegrini államfő kedden az Európai Tanács rendkívüli ülése után a TASR szlovák hírügynökség tudósítása szerint. A következő főtitkári posztra két jelölt van, Rutte mellett Klaus Iohannis román államfő. Pellegrini úgy fogalmazott, hogy „Szlovákia természetesen kelet-európai főtitkárt is elfogadhatónak tart”. Kifejezett támogatását azonban Rutte felé fejezte ki.

„Miután mindkét jelölttel egyeztettem, és Robert Fico kormányfővel is beszéltem, bejelenthetem, hogy Szlovákia Mark Rutte holland kormányfő megválasztását támogatja” – mondta Pellegrini.

Hozzátette, a támogatás fejében Szlovákiának az a kérése, hogy Rutte a NATO vezetőjeként gondoskodjon a szlovák légtér védelmének biztosításáról. Az országnak most nincs saját légtérvédelme, mivel az előző kormány átadta ezeket a rendszereket Ukrajnának, a NATO-szövetségesek, Hollandia és Olaszország pedig kivonta az ideiglenesen ide telepített légvédelmi rendszert.

Peter Pellegrini még szlovák, Mark Rutte pedig holland miniszterelnökként egymás mellett egy EU-csúcson 2019-ben.
photo_camera Peter Pellegrini még szlovák, Mark Rutte pedig holland miniszterelnökként egymás mellett egy EU-csúcson 2019-ben. Fotó: EMMANUEL DUNAND/AFP

Mark Rutte jelölését támogatja a török elnök is, Orbán pedig nemrég úgy fogalmazott, Rutte támogatása attól függ, tőle is megkapja-e azokat a garanciákat, mint Jens Stoltenbergtől Budapesten.

Kiemelt videóink