Nagy Márton államtitkára szerint nagyon jó üzlet a Dürer Park eszméletlenül túlárazott megvásárlása

gazdaság
június 18., 11:28

A közpénzek teljes átlátható és közérdeket szolgáló elköltése-e a zuglói Dürer Park irodaházak állami megvásárlása, illetve az ingatlanok eladói között szereplő veje, Tiborcz István miatt felmerülő összeférhetetlenségi aggályokat megfelelően kezelték-e – többek között ezt kérdezte Arató Gergely DK-s képviselő Orbán Viktortól. A miniszterelnök helyett Nagy Márton helyett az ő államtitkára, Fónagy János válaszolt a kérdésekre, levezetve, hogy miért nagyon jó üzlet az irodaházak megvásárlása, írja a 24.hu (a válasz pdf-ben itt olvasható).

Az érvelés lényege: a Nemzetgazdasági Minisztérium és a hozzá tartozó intézmények, állami cégek így egy helyre költözhetnek. Az így felszabaduló, egyébként felújításra szoruló ingatlanokat értékesítik, a bérleményeket felmondják a piac számára kiváló lokációval és hasznosítási lehetőségekkel rendelkező belvárosi, jellemzően I. és V. kerületben, idézi a választ a lap. Fónagy szerint a költözés után jelentősen csökken az üzemeltetési költség, mert a mostani épületeknek rendkívül magas az energiaköltsége, drága a fenntartásuk.

Arra, hogy nagyon szokatlan, kizárólag az eladónak kedvező, ráadásul a piacinál sokkal-sokkal-sokkal magasabb áron veszik meg az irodaházakat, nem tért ki. (Az ügyletről itt írtunk bővebben.) Hogy mennyire túlárazott is ez a konstrukció, azt jól szemlélteti a négyzetméterenkénti árat mutató térkép:

link Forrás
Kiemelt videóink