Orbán Viktor nem nyugszik bele

külföld
június 18., 04:40

Hétfő éjjel nem hivatalos munkavacsorán vettek részt az Európai Unió állam- és kormányfői, amelynek elsődleges célja az volt, hogy egyeztessenek az uniós intézmények, azaz az Európai Tanács és az Európai Bizottság vezetőinek, illetve a külügyi és biztonságpolitikai főképviselőnek a személyéről. Döntés nem született, de a tanácskozás után több politikus bizakodva nyilatkozott a körvonalazódó kompromisszumokról, elégedettnek tűnt például Charles Michel, az Európa Tanács elnöke és Emmanuel Macron francia államfő is.

Nem így Európa erős embere!

Orbán Viktor, aki hétfőn külön is találkozott Giorgia Melonival, hogy a fideszes EP-képviselők ahhoz a frakcióhoz csatlakozhassanak, amit az olasz miniszterelnök és a francia Marine Le Pen pártjai hoznának össze, éjfél előtt néhány perccel posztolt a Facebookon. Azt írta, hogy bár a június 9-i EP-választáson a jobboldali pártok megerősödtek, az Európai Néppárt „ ahelyett, hogy a választókra hallgatott volna, végleg összeállt a baloldallal és a liberálisokkal”. A vacsora után írt bejegyzésben azt írja, hogy ezek a pártok „a mai napon alkut kötöttek és leosztották egymás között az EU vezető pozícióit”.

A permanens forradalom viszont tovább tart.

„Mi ebbe nem nyugszunk bele! Egyesíteni fogjuk az európai jobboldal erőit, és küzdeni fogunk a migráció- és háborúpárti bürokratákkal”

– írta. A szélsőjobbos, nacionalista és populista erőket tömörítő ID (Identitás és Demokrácia) pártcsaládból Le Pen nemrég kitessékelte a vállalhatatlan botrányokba sodródott német AfD-t, hogy Melonival közösen megteremtsék a szélsőséges erők nagy európai parlamenti frakcióját.

Az ID képviselőcsoportnak az idei választás előtti utolsó állapot szerint 49 tagja volt, most 58 taggal alakulhatna újjá, ehhez csatlakozhat a 11 fideszes, miáltal közel hetvenfős, csaknem tízszázalékos frakció lehet belőle. Orbán posztja, miszerint egyesíteni fogják az európai jobboldal erőit, arra utalhat, hogy sikeres volt a tárgyalása a fideszesek ID-hez csatlakozásáról.