Portugália a hosszabbításban fordított Csehország ellen

futball
június 18., 23:06
F csoport
Portugália
2
-
1
Csehország
Vége
Portugália
Szövetségi kapitány
3-4-3
Roberto Martínez Montoliú
22
D. Meireles Costa
4
R. Santos Gato Alves Dias
3
K. Laveran Lima Ferreira
19
N. Mendes
5
J. Dalot Teixeira
23
V. Machado Ferreira
8
B. Fernandes
20
J. Cavaco Cancelo
10
B. Silva
7
C. Ronaldo
17
R. Conceição Leão
Csehország
Szövetségi kapitány
3-5-2
Ivan Hašek
1
J. Staněk
3
T. Holeš
4
R. Hranáč
18
L. Krejčí
22
T. Souček
5
V. Coufal
14
L. Provod
25
P. Šulc
12
D. Douděra
10
P. Schick
11
J. Kuchta

Portugália több szempontból is rekordot döntött a Csehország elleni kedd esti lipcsei mérkőzésen: a 41 éves védő, Pepe lett a futball-Európa-bajnokságok történetének legidősebb játékosa, Cristiano Ronaldo pedig hatodik tornáján lépett pályára, hasonlóra nem volt még példa.

A portugálok a csalódást keltő világbajnoki szereplésük után az újonnan kinevezett Roberto Martínez kapitánnyal minden meccsüket megnyerték a selejtezőben, 36 gólt lőttek és 2-t kaptak. Csehország Albánia mögött másodikként jutott ki, mindössze 6 gólt kaptak, de lőtt gólokban az Eb-re kijutó csapatok közül holtversenyben ők hozták össze a legkevesebbet.

photo_camera Fotó: GABRIEL BOUYS/AFP

Nem lehetett azzal vádolni a csapatokat, hogy igazán odatették volna magukat a mérkőzés elején. Ugyan nyomtak a portugálok – több szögletet is kialakítottak, Bruno Fernandesnek volt egy megpattanó lövése, Rafael Leao épphogy lemaradt egy beadásról –, de valódi gólhelyzetet nem alakítottak ki.

A 31. percben Fernandes passzára remekül indult be Ronaldo, Stanek kapus fogta a ziccert. Az első félidő végén is Ronaldo került helyzetbe, fordulásból lőtte rá, a cseh kapus ezt is védte. A csehek nem jelentettek különösebb veszélyt a portugál kapura, rendezetten védekeztek, de azokban a ritka pillanatokban, amikor náluk volt a labda, statikusak voltak.

Az idei Eb-n először nem született gól az első félidőben.

A második játékrész is portugál szögletekkel indult, de a csehek minden veszélyt elhárítottak. Az 57. percben Ronaldo lőtt rá egy szabadrúgást, Stanek stabilan fogta, a nagy eső miatt csúszós labda sem tréfálta meg.

photo_camera Provod kapásgólja Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP

A 62. percben robbant a meglepetésbomba, az addig a félpályát alig átlépő csehek megszerezték a vezetést. A portugál kaputól 18 méterre Provod kapta a labdát, kapásból rálőtte, nem kis gól lett belőle.

A szerencse ezután nem volt a csehek oldalán, a 69. percben a középre fejelt labdát Stanek kapus az előtte álló védő lábára ütötte, onnan pattant be.

A cseh öngól
photo_camera A cseh öngól Fotó: GABRIEL BOUYS/AFP

A 87. percben egy beadás után Ronaldo először a kapufára fejelt, a csereként beállt Jota belőtte a kipattanót, de a portugál klasszis lesen volt, a VAR elvette gólt.

Ami késik, nem múlik, a 92. percben a csereember Francisco Conceição rúgta be a Hranáčról lecsorgó labdát. A védő a második portugál gólban is benne volt, nagyon rosszul ért hozzá a labdához, Conceiçãonak nem volt nehéz dolga.

photo_camera Fotó: ADRIAN DENNIS/AFP

2-1-re lett a vége, a csehek nagyot küzdöttek, de a portugál fölény kifizetődött. Érdekes lesz az F-csoport, a másik meccsen Törökország verte nagy meccsen Grúziát.

F csoport
M Gy D V G+ G- GK P
1. Portugália 3 2 0 1 5 3 2 6
2. Törökország 3 2 0 1 5 5 0 6
3. Grúzia 3 1 1 1 4 4 0 4
4. Csehország 3 0 1 2 3 5 -2 1
Kiemelt videóink