Annyira rossz a levegő minősége, hogy évente 700 ezer kisgyermek hal meg miatta

Naponta közel 2 ezer öt év alatti gyermek hal meg a légszennyezéshez kapcsolódó káros egészségügyi hatások miatt.

Az Egészségügyi Hatások Intézete (HEI) nonprofit kutatószervezet és az UNICEF közös jelentése szerint a légszennyezés 2021-ben világszerte 8,1 millió halálesetért, köztük 700 ezer öt év alatti gyermek haláláért volt felelős. Ezzel az alultápláltság után a második vezető kockázati tényezővé vált ebben a korcsoportban a halálozást tekintve.

A gyermekek kiemelten érzékenyek a légszennyezésre, annak káros hatása pedig már akár az anyaméhben elkezdődhet. A jelentés szerint az alacsony jövedelmű területeken, így Kelet-, Nyugat-, Közép- és Dél-Afrikában az öt év alatti gyermekek légszennyezéssel összefüggő halálozási aránya százszor magasabb, mint a magas jövedelmű országokban élő társaiké.

photo_camera Fotó: PATRICK PLEUL/dpa Picture-Alliance via AFP

A globális légszennyezés okozta halálesetek több mint 90 százaléka – mintegy 7,8 millió ember halála - a PM2,5 légszennyezés következményének tulajdonítható. Ezek az apró, 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék olyan kicsik, hogy a tüdőben maradnak, és a véráramba jutva számos szervrendszerre hatással vannak, valamint több betegség kockázatát is növelik.

A PM2,5 légszennyezés a fosszilis tüzelőanyagok és a biomassza elégetéséből származik. A közlekedés, a lakóházak fűtése, a széntüzelésű erőművek működtetése, bizonyos ipari tevékenységek és az erdőtüzek során termelődik. Nemcsak az emberek egészségére van negatív hatással, de hozzájárul az üvegháztartású gázok képződéséhez is.

Kiemelt videóink