Macron arra kéri az iskolákat, hogy tartsanak vitanapot a rasszizmusról, miután egy zsidó kislányt megerőszakolt két tinédzser

külföld
június 19., 19:02

Emmanuel Macron szerdán arra kérte az iskolákat, hogy a héten tartsanak „vitaórát” a rasszizmusról és az antiszemitizmusról, miután egy zsidó lány megerőszakolása egy párizsi külvárosban tovább fokozta a választások előtti társadalmi feszültséget.

Három tinédzsert tartóztattak le a héten, miután egy 12 éves lány feljelentést tett a Párizstól nyugatra fekvő Courbevoie-ban. A rendőrségnek elmondta, hogy csoportosan megerőszakolták, miközben antiszemita szavakkal sértegették - közölte a nanterre-i ügyészség.

Eric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter az eset utáni, antiszemitizmus elleni tüntetésen
photo_camera Eric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter az eset utáni, antiszemitizmus elleni tüntetésen Fotó: QUENTIN DE GROEVE/Hans Lucas via AFP

A nyomozás középpontjában többek között nemi erőszak, halálos fenyegetés és testi sértés áll, súlyosbító körülményként pedig állítólagos vallási indíttatásra hivatkoztak.

Az antiszemita incidensek száma megugrott Franciaországban a Hamász fegyveresei által október 7-én Izrael ellen elkövetett támadás és az azt követő, Izrael által a terrorszervezet ellen indított háború óta.

A francia elnök gyorsan reagált, mivel Franciaországban háromhetes választási kampány zajlik, miután kiírta az előrehozott parlamenti választásokat.

Hassen Chalghoumi párizsi imám is felszólalt a tüntetésen
photo_camera Hassen Chalghoumi párizsi imám is felszólalt a tüntetésen Fotó: QUENTIN DE GROEVE/Hans Lucas via AFP

Szerdán felkérte Nicole Belloubet oktatási minisztert, hogy „szervezzen valamennyi iskolában megbeszélést az antiszemitizmus és a rasszizmus elleni küzdelemről, hogy megakadályozza a súlyos következményekkel járó gyűlöletbeszéd beszivárgását az iskolákba”.

  • Az antiszemita kiszólásokkal vádolt Jean-Luc Mélenchon szélsőbaloldali pártvezér (LFI) elítélte az „antiszemita rasszizmust”.
  • Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke felszólította a választókat, hogy tartsák szem előtt a „zsidók szélsőbaloldal általi megbélyegzését”, amikor még ebben a hónapban az urnákhoz járulnak.
  • Pártja miniszterelnök-jelöltje, Jordan Bardella azt mondta, hogy megválasztása esetén „harcolni fog a Franciaországot október 7-e óta sújtó antiszemitizmus ellen”.

(BBC, Reuters)

Kiemelt videóink