Nagyot küzdött, de második meccsén is kikapott a magyar válogatott

futball
június 19., 19:55

Nehéz feladat várt a magyar válogatottra az A csoport második körében: az életben maradásért kellett küzdenie a végső győzelemre is esélyes házigazda német válogatott ellen Stuttgartban. Ezt magának is köszönhette Marco Rossi csapata, miután első csoportmeccsén váratlanul dekoncentrált teljesítményt nyújtva 3-1-re kikapott Svájctól Kölnben.

Rossi, ahogy azt a meccs előtt ígérte, és várható is volt, két helyen is változtatott a Svájc elleni kezdőcsapaton. Lang Ádám helyén Dárdai Márton kezdett a védelemben, Szalai Attila helyett pedig Bolla Bendegúz kapott lehetőséget.

A németek a nyitómeccsen 5-1-re lelépték Skóciát, és házigazdaként eleve nagy esélyesként léptek pályára a Mercedes-Benz Arénában, nem is változtattak kezdőcsapatukon. Abszolút hűen tükrözte az előzetes esélylatolgatásokat, hogy a fogadóirodákban tízszeres szorzóval lehetett fogadni a magyar csapat győzelmére.

Bátran jött ki a kezdésre a magyar csapat, meg tudtuk tartani a labdát a középpályán, Szoboszlainak volt egy veszélyes szöglete, Bolla pedig többször szépen elment a jobbon, igaz, a védelem az első percekben még sebezhetőnek látszott, Havertzet kétszer is veszélyesen játszották meg a tizenhatos előtt.

A 22. percben megszerezték a vezetést a németek. Egy szép kombináció végén Musiala játszott össze Gündogannal, aki lendületből meglökte Orbant, a játékvezető nem fújt, Gündogan visszapasszolt Musialahoz, és ő a kapuba lőtt, Fiola a gólvonalon csak beleérni tudott. Véleményes helyzet volt, valamennyire szabálytalannak tűnt, de a videobíró is megadta a gólt.

Mégis, majdnem egyből egyenlítettünk: a 26. percben Szoboszlai csavart kapura 20-ról egy szabadrúgást, Neuer nagy bravúrral szedte ki a jobb felsőből a labdát. A 29. percben aztán gyönyörű magyar kontra futott a jobb oldalon: Sallai indította Kerkezt, aki középre adott, de Szoboszlai lövését blokkolták a hazaiak.

Domináltak a németek az első félidőben, ahogy az várható volt, de többnyire jól zárt a magyar védelem, és nagyon tiszta helyzetet nem tudtak a hazaiak kialakítani. Az utolsó percekben nagyon beszorultunk, több labdát is eladtunk a saját térfélen, és félő volt, hogy megkapjuk a másodikat. A 44. percben Musiala lőtt 16-ról, nagyon kevéssel mellé.

Rüdiger és Szoboszlai csatája a német-magyar csoportmeccsen Stuttgartban 2024 június 19-én
photo_camera Rüdiger és Szoboszlai csatája a német-magyar csoportmeccsen Stuttgartban 2024 június 19-én Fotó: MARIJAN MURAT/dpa Picture-Alliance via AFP

A félidő legvégén mégis majdnem egyenlítettünk: Szoboszlai ívelt be egy szabadrúgást, Varga csúsztatott, Neuer védett, Sallai pedig befejelte a kipattanót, de a partjelző lest intett, Varga volt lesen.

A második félidő első negyedórájában hasonló mederben zajlott a meccs: a németek voltak fölényben, de helyzetet nehezen tudtak kialakítani. Az 55. percben Gündogan veszélyes beadását Gulácsi ütötte ki, Kroos lövése lepattant, és a kapusé lett. Három percre rá kettőt is cseréltek a németek, méghozzá elől: Havertz és Wirtz helyén Sané és Füllkrug folytatta.

Így is el tudtunk menni olykor: a 60. percben Dárdai gyönyörűen indított, Sallai megverte az emberét a jobbon, tökéletesen adott be, Varga kevéssel fejelt mellé. A következő akció után Kleinheisler váltotta Nagy Ádámot.

Schäfer ugorja át Andrichot a német-magyar csoportmeccsen 2024 június 19-én Stuttgartban
photo_camera Schäfer ugorja át Andrichot a német-magyar csoportmeccsen 2024 június 19-én Stuttgartban Fotó: MARIJAN MURAT/dpa Picture-Alliance via AFP

A 67. percben megrúgták a másodikat. Felálltak a németek a védelemmel szemben: Musiala készítette le Mittelstadtnek, aki centerezett, Gündogan pedig a tizenegyespontról a bal alsóba gurított: 2-0.

Egy perccel később Sané tette le Kimmichnek a labdát a jobbszélen, a lövése keresztbe elment a kapu előtt. A 71. percben Andrich és Musiala helyére jött Fürich és Can, a 75.-ben Sané lövését szedte ki Gulácsi a jobb alsó elől. Kerkezt és Bollát Nagy Zsolt illetve Ádám váltotta, és az utolsó percekre is maradt egy kettős csere: bejött Csoboth és Gazdag, Sallai és Varga mentek le.

Az utolsó percekre feljöttünk, és ez nem volt mindegy, mert a végelszámolásnál még a gólkülönbségnek is lehet jelentősége. Mégis inkább a németeknek voltak még lehetőségeik. Sané a 89. percben közelről lőhetett, de Gazdag blokkolt. Az utolsó percben még volt egy nagy magyar lehetőség, de Kimmich mentett a gólvonal közeléből.

A magyarok sokkal jobban játszottak, mint a nyitómeccsen Svájc ellen, de egy erősebb csapattal találták magukat szembe. Így is több lehetőségük adódott, mint az első körben, koncentráltabban és összeszedettebben védekeztek, és kis szerencsével közelebb is kerülhettek volna a pontszerzéshez.

Magyarországnak győznie kell Skócia ellen, méghozzá nagyon, ahhoz, hogy egyáltalán legyen esélye továbbmenni a harmadik helyen. Ez azonbanígy sem csak ezen a csoporton múlik majd. (A hat csoportharmadik közül a négy legjobb jut tovább.)

A skótok 21 órától előbb Svájccal játszanak a csoport második fordulójának második meccsén.

Magyarország és Skócia vasárnap 21 órakor csap össze ugyanitt, Stuttgartban.

A csoport
Németország
2
-
0
Magyarország
Vége
İlkay Gündoğan 67'
Jamal Musiala 22'
Maximilian Mittelstädt 89'
Antonio Rüdiger 27'
Szoboszlai Dominik 90+3'
90+3'
Varga Barnabás 22'
A csoport
M Gy D V G+ G- GK P
1. Németország 3 2 1 0 8 2 6 7
2. Svájc 3 1 2 0 5 3 2 5
3. Magyarország 3 1 0 2 2 5 -3 3
4. Skócia 3 0 1 2 2 7 -5 1
Kiemelt videóink