Németország moszkvai típusú terrortámadásokra figyelmeztet

külföld
június 19., 13:58

Terrorveszélyre figyelmeztetnek Németországban a tisztviselők, miután az afganisztáni székhelyű Isis-K csoport „puha célpontokat” hirdetett, köztük futballmérkőzéseket is - írja a Financial Times.

A repteret az incidens után határozatlan időre lezárták. A német rendőrség titkosszolgálati értesülések alapján a múlt héten erősítette meg a repterek védelmét.
photo_camera A repteret az incidens után határozatlan időre lezárták. A német rendőrség titkosszolgálati értesülések alapján a múlt héten erősítette meg a repterek védelmét. Fotó: Clemens Heidrich/dpa Picture-Alliance/AFP

„Európa és vele együtt Németország a dzsihadista szervezetek, különösen az Isis és az Isis-K célkeresztjében van” - mondta Nancy Faeser német belügyminiszter, utalva az Isis-Khorasan nevű afganisztáni székhelyű szervezetre, ami magára vállalta a moszkvai Crocus City Hallnál elkövetett márciusi mészárlást is. „Lehetséges forgatókönyv egy olyan nagyszabású, összehangolt támadás is, mint amilyet nemrég Moszkvában láttunk” - mondta Thomas Haldenwang, a német belügyi hírszerző ügynökség (BfV) vezetője, hozzátéve, hogy az Isis-K „minden bizonnyal a legveszélyesebb csoport”.

A figyelmeztetés egybeesik a németországi Európa-bajnoksággal, ami a tisztviselők szerint vonzó célpontot jelenthet a dzsihadista terroristák számára. Az Isis-K „Voice of Khorasan” nevű propagandaszervezete nemrégiben egy olyan kollázst tett közzé, amin egy militáns látható rohampuskával egy futballstadionban, a következő feliratok kíséretében: „lődd te az utolsó gólt!”

A Hohenheimi Egyetem felmérése szerint az emberek 20 százaléka a terrortámadásoktól való félelem miatt el akarja kerülni az Euro 2024 mérkőzések nyilvános megtekintését.

Haldenwang szerint az Isis-K-nak sikerült „az Ukrajnából érkező menekültáradat leple alatt Nyugat-Európába juttatnia támogatóit”. Mint mondta, a csoport nemrég számos propagandavideót tett közzé, amikben arra szólította fel támogatóit, hogy hajtsanak végre támadásokat „puha célpontok” ellen Európában, emlékeztetve a 2015-ös párizsi, a Bataclan színházban és környékén, valamint a következő évben a brüsszeli repülőtéren és a brüsszeli metrórendszerben elkövetett ámokfutásokra.

„Az Isis-K ilyesmiről álmodik” - mondta Haldenwang.

Hangsúlyozta azonban, hogy továbbra is a „magányos farkasok” - mint például az a 25 éves afgán férfi, aki a hónap elején a délnyugati Mannheim városában egy késes támadásban megölt egy rendőrt és megsebesített öt másikat - jelentik az egyik legnagyobb fenyegetést a közbiztonságra.

Haldenwang emellett elmondta, hogy szerinte a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása és az azt követő gázai háború óta megnőtt az iszlamista terrorizmus veszélye, és az olyan csoportok, mint az Isis-K, erőszakra uszítanak Izrael és a diaszpórában élő zsidók ellen. Szerinte Németországban robbanásszerűen megnőtt az antiszemita bűncselekmények száma, és a zsidó jelvényeket viselő emberek - például a Makkabi Deutschland sportklub tagjai - gyakran nem tudnak úgy kimenni a nyilvánosság elé, hogy ne szidalmaznák őket vagy ne támadnák meg őket.

Szakértők szerint az Afganisztánban 2015-ben alakult Isis-K az Egyesült Államok 2021-es kabuli kivonulása óta egyre erősebb, és azóta fokozta nemzetközi tevékenységét, annak ellenére, hogy a kormányzó tálibok véres felkelésellenes kampányt indítottak a csoport felszámolására. Az Isis-K-t azóta kapcsolatba hozták a januárban Iránban elkövetett, közel 100 halálos áldozatot követelő robbantásos merényletekkel, egy törökországi templom elleni támadással, valamint egy márciusban meghiúsított, a svéd parlament elleni támadásra irányuló tervvel, amit a hatóságok szerint Afganisztánból irányíthattak.

A BfV 2023-as éves jelentése szerint a dzsihadista csoport egyre inkább a „nyugati hitetlenek” elleni támadásokat tűzte ki célul, hogy kiemelje az Isisen belüli jelentőségét.

Kiemelt videóink