Litvánia jól megadóztatja a cigit és a piát, hogy több jusson védelmi kiadásokra

külföld
június 20., 15:28

Litvánia adóemelési csomagot fogadott el csütörtökön a megnövekedett védelmi kiadások finanszírozására.

A vilniusi parlament több törvénymódosítással, nagy többséggel megszavazta a társasági adó, valamint az alkohol, a dohánytermékek és az üzemanyag általános forgalmi adójának emelését.

NATO hadgyakorlat Litvániában, amely során a NATO keleti határának megvédésére készülnek fel
photo_camera NATO hadgyakorlat Litvániában, amely során a NATO keleti határának megvédésére készülnek fel Fotó: KAY NIETFELD/dpa Picture-Alliance via AFP

A litván képviselők védelmi alap létrehozásáról is döntöttek, amelyben pénzügyi forrásokat gyűjtenek a legégetőbb katonai, illetve polgári védelmi szükségletek erősítésére.

A balti ország az idén a NATO által elvárt 2 százalékos GDP-arányos védelmi költségvetési kiadáson felül további 2,7 százalékot különít el erre a célra. A vilniusi kormány 2025-ben a GDP 3 százalékára tervezi emelni védelmi kiadásait.

Hasonlókat tervez több kelet-európai ország is, amelyek határosak Oroszországgal. Lengyelország a GDP több mint 4%-át, a közeli Észtország pedig 3,2%-át tervezi idén védelmi kiadásokra fordítani. Andrzej Duda lengyel elnök azt javasolta, hogy a szövetség valamennyi országa a GDP legalább 3%-át költse védelemre. (MTI, Reuters)