Ukrajna nyitott arra, hogy Oroszországgal is tárgyaljon a következő békecsúcson

külföld
június 20., 08:15

Volodimir Zelenszkij elnök kabinetfőnöke, Andrij Jermak közölte, hogy Ukrajna meghívhatja Oroszországot a nemzetközi partnerekkel való következő találkozóra, amelynek célja a jövőbeli béketárgyalások formulájának kidolgozása. A Bloomberg beszámolója szerint az ukrán elnöki adminisztráció vezetője azután beszélt erről, hogy a munkacsoportok dolgozni kezdtek a múlt heti svájci csúcstalálkozót követő tanácskozás előkészítésén.

A Bloomberg megjegyzi: noha a június 15-16-i békecsúcson több mint száz nemzet és szervezet vett részt, azon nem sikerült áttörést elérni. Ukrajnának nem sikerült szélesebb körű nemzetközi támogatást szereznie, sem Kínát nem nyerték meg, de a zárónyilatkozatot nem írta alá India és Brazília sem. Egy szaúd-arábiai tisztviselő figyelmeztette Zelenszkijt, hogy Kijevnek fel kell készülnie a „nehéz kompromisszumra”, hogy véget vessen a konfliktusnak.

A csúcstalálkozón számos, a nyugati szövetségen kívüli résztvevő megerősítette azon álláspontját, hogy egy olyan folyamat, amely nem érinti Oroszországot, kudarcot vall. A Bloomberg szerint az is figyelemre méltó, hogy a záródokumentumban nem tettek említést egy második csúcstalálkozóról, holott arról korábban volt szó.

Az Ukrajna béketervének nevezett béketervben mindig is szerepelt, hogy végül Moszkva is tárgyalóasztalhoz üljön. De csak azután, hogy Kijev globális szövetségeseket talált azoknak a követeléseiknek a támogatására, hogy az orosz erők vonuljanak ki a megszállt területekről és ismerjék el Ukrajna határait.

Jermak mindezek ellenére sikeresnek minősítette a svájci találkozót. A második csúcs reprezentatívabb lesz – mondta a főtanácsadó, hozzátéve, hogy célja a „háború befejezése és az általa okozott válságok rendezése”. Arról is beszélt, hogy Ukrajna „realista”, nyitott más nemzetek véleményére és a „felelős országok” egyesítésére törekszik Ukrajna terve alapján.

A Bloomberg szerint a csatatéren kialakult helyzet tényező lehet a jövőbeli tárgyalásokon. Eddig úgy tűnik, hogy mindkét fél patthelyzetbe zárt a több mint 1200 kilométeres frontvonal mentén. A közelmúltban megérkezett amerikai katonai segítség segített Ukrajna tűzerejének feltöltésében, és megállította Oroszország előrenyomulását.

Kiemelt videóink