Jön a hatnapos munkahét Görögországban

külföld
június 23., 17:48

Hatnapos munkahétre lesznek kötelezhetők a munkavállalók Görögországban július elsejétől az építőipar, a mezőgazdaság és a szolgáltatói szektor egyes területein, ha a munkáltató úgy látja, hogy a szakemberhiány ezt indokolja. Az Új Demokrácia pártot vezető Kiriakosz Micotakisz kormánya így reagálna a súlyos munkaerőhiányra.

A görögöknél az aktív korúak tíz százaléka munkanélküli, a fizetések vásárlóereje a második legalacsonyabb az Európai Unióban. Az országban rendszeresek a szociális tüntetések az infláció és az alacsony bérek miatt.

Bár a hatodik munkanapért a törvény szerint negyven százalék extra munkabér jár - a Deutsche Welle cikke szerint ennek teljesülése a gyakorlatban nehezen ellenőrizhető -, az, hogy a munkavállaló ezekben az ágazatokban munkára kötelezhető lesz jelzi, hogy milyen súlyos a szakemberhiány a több mint tízmilliós országban.

photo_camera Fotó: PANAYOTIS PAVLEAS/Hans Lucas via AFP

A negyven órás munkahét törvényi védelmének megszüntetése kiszolgáltatottá teszi a munkavállalókat a munkaadókkal szemben – miközben a világ fejlettebb része inkább a munkaidő csökkentése, akár a négynapos munkahét felé halad.

Ahogy a Telex írja, Görögország gazdasága hosszú ideig recesszióban volt – a globális pénzügyi válság 2009-tól rántotta mélybe az országot – az államadósság a GDP százötvenkét százalékán áll, és ez már javulás a korábbi kétszáz százalékhoz képest. A pénzügyi egyensúly megteremtése azonban nem mehetett áldozatok nélkül: ilyenek a munkavállalókat kevésbé védő, neoliberálisként leírható szabályozások is.

Görögországot Magyarországgal és Bulgáriával együtt az unió legkorruptabb országaként tartják számon, a görög kormány ellen kifogások merültek fel a jogállamiság és a sajtószabadság terén is.

Kiemelt videóink