Emberek tízezrei hagyták el az otthonaikat az izraeli-libanoni határon

háború
június 24., 18:09

Emberek tízezrei hagyhatták el az otthonaikat mostanra az izraeli-libanoni határ mentén növekvő fenyegetettség miatt, egy újabb háborútól tartva - írja a CNN dél-libanoni riportjában. Hétfőn Libanonból indított páncéltörő rakéta csapódott be az észak-izraeli Manara kibuc közelében.

Izrael és a libanoni Hezbollah közti feszültség folyamatosan nőtt a Hamász október hetedikei dél-izraeli mészárlása óta: a Hezbollah már október nyolcadikán rakétákat lőtt ki Izraelre a Hamász „támogatására”, ami izraeli és libanoni válaszcsapások sorozatát indította el.

Izrael Katz izraeli külügyminiszter múlt heti nyilatkozata szerint hamarosan döntés születhet egy Hezbollah elleni totális háborúról, miután a terrorszervezet olyan felvételeket hozott nyilvánosságra, amiken egy megfigyelő drónjuk átrepül Észak-Izrael legnagyobb városa, Haifa fölött, felvételt készítve több érzékeny helyszínről, repülőterekről és civil lakónegyedekről is.

Egy Hezbollah-rakéták által lerombolt ház az izraeli Kirjat Shmonában
photo_camera Egy Hezbollah-rakéták által lerombolt ház az izraeli Kirjat Shmonában, 2024. március Fotó: JALAA MAREY/AFP

Az Irán által támogatott síita terrorszervezet az elmúlt nyolc hónapban több megfigyelő drónt is küldött Izraelbe, miközben a gázai háborúval párhuzamosan folyamatosan támadja az izraeli hadsereget, az elmúlt hetekben pedig naponta indított drón- és rakétatámadásokat Észak-Izraelre Libanonból. Ezeknek egy részét az izraeli hadsereg dél-libanoni támadására „válaszul” vállalta magára.

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn arra figyelmeztetett, hogy napról napra nő az esélye annak, hogy a gázai-izraeli háború nem áll meg a libanoni határnál.

„A háború terjeszkedésének előestéjén járunk”,

mondta újságírói kérdésre Luxemburgban.

Benjámin Netanjahu vasárnap egy izraeli csatornának adott interjúban kijelentette, hogy a Hamász elleni háború intenzív szakasza hamarosan véget ér a dél-gázai Rafahban - ez lehetővé teszi az izraeli hadseregnek, hogy a libanoni határra és az Irán által támogatott fegyveres csoportokra összpontosítsák az erőiket.

Izraeli bombázás füstje a dél-libanoni Khiamnál, 2024. június 23.
photo_camera Izraeli bombázás füstje a dél-libanoni Khiamnál, 2024. június 23. Fotó: RABIH DAHER/AFP

Az izraeli miniszterelnök leszögezte: ez nem jelenti azt, hogy a háború véget ér, ugyanakkor kész „részalkut”, ideiglenes tűzszünetet kötni a Hamásszal az izraeli túszok szabadon engedéséért.

Az Al Arabia szaúdi hírügynökség szerint a libanoni kormány külföldi diplomatákat és újságírókat vezetett körbe a bejrúti nemzetközi repülőtéren egy nappal azután, hogy a Telegraph megírta, hogy a Hezbollah iráni fegyvereket, rakétákat és robbanószereket halmozhatott fel ott nagy mennyiségben.

Ali Hamie libanoni közlekedési miniszter szerint reptereik és kikötőik nyitva állnak a „diplomáciai ellenőrzések” előtt, a Telegraph-jelentés pedig „a Libanon elleni pszichológiai hadviselés része”, ami direkt árt „a gázai háború sújtotta nemzeti szuverenitásnak és az ország idegenforgalmának”. (CNN, Hárec, Camera UK)

Kiemelt videóink