Robbanás volt egy dél-koreai akkugyárban, legalább 16-an meghaltak

külföld
június 24., 09:37

A dél-korai fővárostól, Szöultól mintegy 45 kilométerre délre található Hwaseong városában lévő Aricell akkumulátorgyárában lítium akkumulátorok robbantak fel és okoztak hatalmas tüzet az üzemcsarnokban hétfőn.

A helyi televízió felvételei kisebb robbanásokat mutattak, miközben a tűzoltók próbálták eloltani a tüzet. A tető egy része beomlott.

link Forrás

A legutóbbi hírek szerint legalább 16 ember halt meg a tragédiában, ezt a Reuters jelentette egy tűzoltósági tisztviselőre hivatkozva. A Yonhap hírügynökség szerint már mintegy 20 holttestet találtak. A halálos áldozatok végső száma minden bizonnyal ennél magasabb lesz.

A cég Dél-Korea vezető gyártója a lítiumakkumulátorok piacán; ezeket az elektromos járművektől kezdve a laptopokig számos termékben használják. A gyár második emeletén, ahol az akkumulátorokat ellenőrizték és csomagolták, mintegy 35 000 elemet tároltak.

Kim Jinjoung helyi tűzoltósági tisztviselőre hivatkozva a BBC azt írja: a tűz akkor kezdődött, amikor egy sor akkumulátorcella felrobbant, bár egyelőre nem világos, hogy mi váltotta ki a kezdeti robbanásokat. Az eset idején körülbelül száz dolgozó tartózkodott a helyszínen.

photo_camera Az Aricell felrobbant gyára
Fotó: -/AFP

Nehezítette az oltást, hogy a tűzoltóság szerint kezdetben nehéz volt belépni a telephelyre a további robbanásoktól való félelem miatt. Ráadásul mivel a lítiumtűz intenzíven reagál a vízre, a tűzoltóknak száraz homokkal kellett eloltaniuk a tüzet, amelynek megfékezése több órát vett igénybe.

A lítium akkumulátorok sérülés vagy túlmelegedés esetén robbanásveszélyesek. Bár a tüzet el lehet oltani, a kémiai reakció miatt fennáll a veszélye, hogy figyelmeztetés nélkül újra fellobban.

Kiemelt videóink