Csehország vezetői szerint Oroszország jelenti a legnagyobb veszélyt az országukra és Európára

külföld
június 25., 16:16

A cseh politikai vezetők között egyetértés van abban, hogy Oroszország agresszív politikája jelenti a legnagyobb veszélyt Csehországra és Európára – jelentette ki Petr Pavel cseh államfő Prágában, miután a Hradzsinban találkozott Petr Fiala miniszterelnökkel és Andrej Babiš volt kormányfővel, az ellenzéki Független Polgárok Akciója (ANO) mozgalom elnökével.

A cseh köztársasági elnök tavaly márciusi hivatalba lépése óta rendszeresen találkozik a kormányfővel és az ellenzék vezérével, hogy megvitassák a legfontosabb belpolitikai és külpolitikai témákat.

Petr Pavel cseh államfő 2023. január 14-én.
photo_camera Petr Pavel cseh államfő 2023. január 14-én. Fotó: Lukas Kabon/Anadolu Agency via AFP

„Egyetértés volt köztünk abban is, hogy elítéljük az Ukrajna elleni agressziót és szükségesnek tartjuk a megtámadott ország támogatását szuverenitása és területi integritása visszaszerzése érdekében, de egyetértettünk abban is, hogy Ukrajna támogatásával párhuzamosan szorgalmazni kell a konfliktus békés megoldására irányuló igyekezetet is” – mondta Petr Pavel újságíróknak.

Azt mondta, Csehország hosszú távú nyugati orientációját, tagságát az EU-ban és a NATO-ban sem a kormány, sem az ANO képviselői nem kérdőjelezik meg. „Közös vélemény, hogy aktívnak kell lennünk ezekben a szervezetekben” – mondta Petr Pavel, aki szerint a kormányzat és a legnagyobb ellenzéki erő, az ANO képviselői között az ország alapvető kül- és biztonságpolitikai elvei tekintetében teljes az egység. „A megbeszélés konstruktív volt, bár néhány kérdésben eltérő nézetek is megfogalmazódtak” – mondta az elnök.

Friss hír, hogy a Kreml EU-s szankciókra válaszul 81 európai hírszolgáltatót tett tiltólistára, Magyarországról egyedül a 444-et tiltották be az Oroszországi Föderációban, ezzel a legjobb európai újságokkal kerültünk egy listára.