Legalább öt tüntetőt lelőtt a kenyai rendőrség, Obama testvérét is lefújták könnygázzal

külföld
június 25., 17:39

Hatalmas tömeg tiltakozik Kenya fővárosában, Nairobiban a tervezett adóemelések ellen. A tüntetők egy része áttörte a parlamentet körülvevő kordont, és bejutott az épületbe, amelynek egy része lángokban áll.

A rendőrség keményen lép fel ellenük, az orvosi kamara szerint legalább öt ember lőttek le. A Reuters munkatársai is azt jelentették, hogy legalább öt tüntető holttestét számolták össze a parlament előtt. Más források már 10 áldozatról beszélnek.

A BBC este 8 előtt úgy értesült, a katonaságot is bevetették „az erőszakos tüntetők” ellen. Aden Bare Duale, a védelmi tanács elnöke korábban azt mondta, a tüntetés a „a kritikus infrastruktúrát” veszélyezteti.

Megszólalt William Ruto kenyai elnök is, aki szerint szervezett bűnözők szivárogtak a tüntetők közé, ez „térítette el” az eseményeket. Azt mondta, minden rendelkezésre álló eszközt bevetettek azok ellen, akik „aláássák az ország biztonságát”.

kenya tüntetés
photo_camera kenya tüntetés Fotó: AMAURY FALT-BROWN/AFP

A jelentések szerint legalább 40 embert kezelnek kórházban. A CNN-nek Barack Obama testvére azt mondta, őt is lefújták könnygázzal. Mikor megkérdezték, miért van kint, arról beszélt, „látják, mi történik. Fiatal kenyaiak tüntetnek a jogaikért, zászlókkal és transzparensekkel. Már nem is látok" - mondta, majd köhögni kezdett, és a szemét próbálta védeni a könnygáztól.

Címlapi kép: Luis Tato/AFP

(BBC, Reuters)