Mbappé és Lewandowski is betalált, nem sikerült Franciaországnak a csoportgyőzelem

sport
június 25., 19:58

A franciák a csoportgyőzelem reményében, győzelmi kényszerben léptek pályára. A lengyelek már a mérkőzés előtt kiestek, rajtuk semmilyen kényszer nem volt, hacsak nem a tisztességes helytállás kényszere.

A meccs előtt minden a visszatérőkről szólt. A franciáknál Kylian Mbappé, aki az első fordulós, Ausztria elleni meccsen szenvedett orrtörést, a legutóbbi, hollandok elleni meccset ki kellett hagynia, a lengyelek ellen viszont már játszhatott, de csak maszkban. A lengyeleknél Lewandowski sérülése után először kezdhetett ezen az Európa-bajnokságon.

photo_camera Mbappé maszkban
Fotó: JOSE BRETON/NurPhoto via AFP

Jól kezdődött a mérkőzés, a franciák és a lengyelek is támadtak, élvezetes volt az első félidő eleje. Nagy helyzetekig a franciák jutottak, a lengyelek főleg a tizenhatoson kívülről, vagy annak széléről próbálkoztak. Az első nagy helyzetük Lewandowskihoz fűződik, aki egy beadást követően fejelt kapu mellé.

A félidő végére a franciák átvették az irányítást, a lengyelek szinte folyamatosan védekezni kényszerültek, Skorupski kapusnak bravúrokat is be kellett mutatnia. A lengyelek kitartottak, 0–0-s állással mentek a csapatok félidőre.

A második félidő további francia helyzetekkel kezdődött, de Skorupski további védésekkel tartotta a csapatát. A fordulópont akkor következett, mikor Kiwior buktatta a tizenhatoson belül Dembélét, amire a bíró, Guida rögtön tizenegyest adott. A tizenegyest Mbappé értékesítette, aki ezzel meglőtte első Eb-gólját.

photo_camera Mbappé maszkját levetve ünnepel
Fotó: ALBERTO PIZZOLI/AFP

A folytatásban fellendültek a lengyelek, a 76. percben pedig Upamecano szabálytalansága után Lengyelország is büntetőt kapott. A labda mögé Robert Lewandowski állt, aki szörnyen gyengén végezte el a tizenegyest, Maignan simán védte. A videóbíró viszont közbeszólt, mivel a franciák kapusa ellépett a gólvonalról a labda elrúgása előtt, Lewandowski újrarúghatta a tizenegyest.

Másodszor pedig nem hibázott, Lewandowski góljával kiegyenlített Lengyelország. Robert Lewandowski a 2012-es Eb óta minden Európa-bajnokságon betalált.

photo_camera Lewandowski másodszor már nem hibázott
Fotó: ALBERTO PIZZOLI/AFP

Lengyelország a gól után vérszemet kapott, és hatalmas lendülettel rohamozták a franciák kapuját. A franciák is mentek a gólért, hogy csoportelsők lehessenek, így az a nézőként kellemes helyzet állt elő, hogy két gólra játszó csapat feszült egymásnak az utolsó percekre.

Gól több már nem született, a végeredmény 1–1 lett.

A franciák a szerencsés sorsolásnak köszönhetően megússzák, hogy csoport másodikként egy csoportgyőztessel kelljen játszaniuk. A francia válogatott július 1-jén, Düsseldorfban játszik nyolcaddöntőt, az E csoport második helyezettjével, akik lehetnek a belgák, az ukránok, a szlovákok, vagy a románok.

A lengyelek 1 ponttal zárták az Európa-bajnokságot.

Kiemelt videóink