Mielőtt Pokorni távozik, gyorsan elintéz még néhány fontos dolgot

POLITIKA
június 25., 15:10

Összehívott a kerületből távozó Fidesz szerdára egy testületi ülést, ahol megszavazzák még gyorsan a számunkra legfontosabb döntéseket - írta Facebook-oldalán Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke, a XII. kerület leendő polgármestere.

link Forrás

A 22 napirendi pontból azt emelte ki, hogy

  • „módosítják az építési szabályzatot, hogy Tiborcz István megépíthesse az irodaházát a Mártonhegyi úton,
  • megszüntetnek négy hivatali pozíciót, hogy osztogathassák még a megfelelő végkielégítéseket,
  • elvonják október 1-től az új polgármester összes jogkörét, amit csak tudnak.”

A hatályos Szervezeti és Működési Szabályzat szerint a képviselő-testület több jogkört átruházott a polgármesterre (a többi között önállóan dönthet bizonyos pályázatokról, támogatásokról), ezeket tenné semmissé előterjesztésében Pokorni Zoltán.

Azt javasolja, hogy október elsejével (vagyis a polgármesterváltással egy időben) valamennyi átruházott hatáskör kerüljön vissza a képviselő-testülethez, hogy majd az új testület dönthessen a hatáskörök gyakorlásáról vagy átruházásáról.

Bárhogy is dönt most a testület, ezt nem lesz nehéz megváltoztatnia Kovácséknak: az MKKP ugyanis többségbe került, a 18 fős testületben a polgármesterrel együtt 10 képviselőjük van.

A Polgármesteri Hivatal felépítésének átszervezése is ebben az előterjesztésben van benne. Az átszervezés részeként augusztus elsejével megszűnne a Műszaki illetve a Vagyonhasznosítási Koordinációs Csoport is, illetve kettő helyett egy aljegyző maradna.

Kovács ezzel kapcsolatban említette a végkielégítéseket, noha Pokorni a hatékonyabb működéssel érvelt az előterjesztésben.

A Tiborcz-féle építkezésre pedig már korábban áldását adta az önkormányzat, most az építési szabályzat módosítására tett javaslatot Pokorni.

Az MKKP azzal kommentálta az előterjesztéseket, hogy „jó lesz ez a három hónap...”.

Nem csak ott figyelnek

Az új győri polgármester, Pintér Bence is arról írt hétfőn, hogy a keddi közgyűlésen „puccsra készül” a távozó fideszes polgármester, Dézsi Csaba András azzal, hogy több évre ki akarja nevezni a Győr-Szol élére Németh Zoltán fideszes politikust.

Pintér azt írta, a Győr-Szol a város legnagyobb cége, „a közpénzek fekete lyuka”, ez szorul rá leginkább a „rendrakásra”, az élére nem pártkatonát kell ültetni.

Dézsi ötlete végül nem ment át: Pintér Bence a 444 kérdésére azt mondta, „kiütöttük” az ötletet, a Fidesz-frakció többsége hétfőn leszavazta azt. Pintér egy erősen fideszes képviselő-testültet vezet majd, de nem akar háborúzni.

Kiemelt videóink