Pintér Bence, új győri polgármester: „Elhallgattatni nem tudnak”

POLITIKA
június 12., 15:29
  • Pintér Bence újságíró 440 szavazattal győzte le Dézsi Csaba Andrást.
  • A választáson Borkai Zsolt is elindult, és csak pár százalékkal maradt le kettőjüktől.
  • „Az a hajó már elment” - kommentálta Pintér.
  • A képviselő-testület nagyon fideszes, 14 képviselőjükkel szemben a polgármester mögött csak három saját ember áll.
  • Átállhat valaki? Fél, hogy megbuktatják? Mekkora a mozgástere? Mihez lesz hatalma?
  • Interjú Győr frissen megválasztott, és fél év múlva hivatalba lépő új polgármesterével.

444: Újságíró volt, hajszálnyival polgármester lett. Miből gondolja, hogy alkalmas erre a posztra?

Pintér Bence: Győrnek 2024-ben pont olyan polgármesterre van szüksége, aki olyan, mint egy újságíró: kutatja a valóságot, de vállalja is a felelősséget politikusként.

Fontos látni, hogy mi csapatban indultunk, csapatban játszunk, és csapattal fogjuk irányítani Győrt. A one-man show korszaka véget ért. Győr vezetése ősztől kezdve – amikor letelik a jelenlegi városvezetés mandátuma – csapatmunka lesz, amelyben a saját szakembereink és a város még meglévő szakemberei vesznek majd részt. Sőt, mi várjuk vissza azokat a szakembereket is, akik az elmúlt öt évben távoztak a város cégeitől a rossz fizetés és az embertelen bánásmód miatt. Rendbe tesszük a fizetéseket és a stílust is.

De az is tény, hogy a jelenlegi képviselőket is beleszámolva kevés olyan ember van ma a városban, aki jobban képben van a város ügyeit illetően, mint én. Az elmúlt négy évben a lehető legközelebbről követtem a győri közgyűlés, önkormányzat és városvezetés munkáját. A város cégeinek ügyeit hasonlóképpen követtem, és számos szakértővel voltam rendszeres kapcsolatban, hogy a különféle szakértelmet igénylő ügyeket megértsem, és tudjak róluk közérthető cikket írni.

A választás éjszakáján egyik támogatója, a Momentum is kiemelte sikerét. Az LMP is büszke lehet?

Minden párt és civil büszke lehet a győri eredményre, az LMP is kivette a részét a munkából. De a legfontosabb, hogy a győriek büszkén tekinthessenek majd vissza évtizedek múlva is erre a ciklusra, ami ősszel veszi kezdetét.

A képviselő-testületben a Fidesznek abszolút többsége van. Nem gondolja, hogy így továbbra is a Fidesz marad a főnök a városban?

Tisztázzuk: a városnak van közgyűlése és polgármestere, nem pedig a közgyűlésnek és a polgármesternek városa. A képviselők és a polgármester a városi polgárok szolgái, a győriek tehát a főnökök. Én mindent meg fogok tenni azért, hogy a közgyűlés minden képviselője eszerint politizáljon.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Nem tart attól, hogy néhány hónap múlva feloszlatják a képviselő-testületet?

Lehet, hogy a Fidesz kampányolt békével, de mi meg is teremtjük azt a városban. Mi nem akarunk senkivel se háborúzni, se a kormánnyal, sem a képviselőtestülettel.

A választási eredmény üzenet volt a győri Fidesznek, hogy nem szavakban kell békét hirdetni, hanem tettekben.Ilyen körülmények között mekkora mozgástere lehet polgármesterként?

A képviselőtestület nagyban kontrollálja a polgármester mozgásterét. Bízom benne, hogy a győriektől bizalmat kapó képviselők Győrért szeretnének dolgozni a kicsinyes háborúskodás helyett, és meg fogunk tudni egyezni a következő hetekben.

A legrosszabb forgatókönyv esetén is az a helyzet, hogy elhallgattatni nem tudnak, ahogy az iratbetekintési jogomat sem lehet csak úgy elvenni. A győriek az átláthatóságra szavaztak a személyemben, ennek az elvárásnak meg is fogok felelni.

Lehetnek olyan fideszesek, akik átállnak Ön mögé?

Remélem az egész győri Fidesz-frakció a békés együttműködést választja. Nem hiszem, hogy ne akarnák megszavazni például a győri óvónők fizetésemelését, a városi cégek dolgozóinak és a színházi munkatársak bérének rendezését.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.