A fideszesek után Mi Hazánk egy szem EP-képviselője is frakció nélkül maradhat

külföld
június 26., 14:54

A szélsőjobboldali német AfD mások mellett a Mi Hazánkkal akart volna közös radiális frakciót alakítani az Európai Parlamentben, miután még az EP-választás előtt kidobták őket az Identitás és Demokrácia nevű, szintén meglehetősen szélsőséges frakcióból. Az AfD, amit orosz és kínai kapcsolódású botrányok is megtépáztak a választások előtt, azután repült az Identitásból, hogy az egyik vezetője egy interjúban arról beszélt, hogy az SS nem minden tagja volt bűnöző (más fordításban bűnös).

A német szélsőségesek vezetői a kampány alatt jártak is Magyarországon a Mi Hazánk rendezvényein. Most azonban az Euractiv értesülése szerint úgy áll a helyzet, hogy mégsem jön létre az AfD-vezette, a magyarok mellett dél- és kelet-európai (spanyol, lengyel, román, görög stb.) kisebb szélsőjobboldali, nacionalista pártok alkotta Szuverenitás nevű frakció.

A lap szerint a René Aust vezette AfD-delegáció kedden úgy döntött, hogy nem folytatja az eredetileg a hét végére tervezett új frakció szervezését és bejelentését. Az osztrák Die Presse azt írja, túl nagynak tartották azt a kockázatot, amit ezek a kis pártok jelentenek, például a holokauszt relativizálásával.

Ha az AfD által tervezett frakció nem jön létre, akkor a Mi Hazánk listájáról EP-mandátumot szerzett Borvendég Zsuzsanna – Toroczkai pártelnök és Dúró Dóra mögött ő volt a listán a harmadik – független képviselő lesz. A Mi Hazánk persze még tárgyalhat Le Pennel, hogy az ő irányítása alatt álló Identitás és Demokrácia (ID) frakcióhoz csatlakozzon (persze a magyar szélsőjobbosok gyakori trianonozása miatt ennek is meglenne a maga bukéja).

Egyelőre úgy tűnik, hogy épp úgy, mint az a tizenegy fideszes politikus, aki bár mandátumot szerzett, frakciója nincs. Az Európai Néppárttal már rég megromlott a viszonyuk – oda a Tisza képviselői ülnek be –, míg a konzervatívabb, centristább melonis ECR-be nem vették fel őket – amire a Fideszben úgy reagáltak, hogy nem is akartak csatlakozni.

Kiemelt videóink