Edző nélkül maradtak Szilágyi Áronék az olimpia előtt egy hónappal: lemondott a vezetőedző, miután a testvére kikerült az olimpiai csapatból

sport
június 26., 14:36

Decsi Tamás kimaradt az olimpiára utazó, friss Eb-győztes magyar férfi kardcsapatból, helyére Rabb Krisztián került be, írja az MTI. Az olimpiai keret tagjaira Boczkó Gábor szövetségi kapitány tett javaslatot, amit a Magyar Vívó Szövetség elnöksége kedden egyhangúlag támogatott.

A szövetségi kapitány a szakmai testülettel és a szövetségi edzőkkel konzultálva tette meg javaslatát a férfi kard-, a női kard- és a férfi párbajtőrcsapat tagjaira, így dőlt el az is, hogy férfi kardban Szilágyi Áron, Gémesi Csanád és Szatmári András egyéniben és csapatban is vív, míg Rabb Krisztián csapatban juthat szerephez Decsi helyett.

A döntés nyomán Decsi András, a férfi kardozók vezetőedzője, Decsi Tamács testvére az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy kedden lemondott posztjáról. Azt mondta, hogy „borzasztó sokként” érte. A csapatkijelölést követően úgy nyilatkozott: „A férfi kardcsapat általam benyújtott, vezetőedzői előterjesztése arra irányult, hogy az elmúlt nyolc évben sikert sikerre halmozó csapat tagjai együtt vívjanak az olimpián. Ezt nem fogadta el az újonnan felállított szakmai testület, amelynek tagjai nem voltak kompetensek ennek megítélésében, mivel más fegyvernemek képviselői”.

Az MTI-nek adott nyilatkozata szerint nem gondolta, hogy kétségbe vonják a szakmai meglátásait, és hogy más fegyvernemek képviselői szavazták le az elképzelését, majd „ezek után Boczkó Gábor szövetségi kapitány előterjesztette a névsort, melyben nem szerepelt Decsi Tamás. Hangsúlyozom, nekem sosem a testvérem szereplése volt az elsődleges, hanem hogy a legsikeresebb legyen a magyar csapat”.

Az elmúlt években a Szilágyi, Szatmári, Gémesi, Decsi összeállítású csapat ért el számos sikert, többek között világbajnok lett tavaly. Decsinek azonban a mostani idényben nem voltak jó eredményei, miközben Rabb Krisztián egyéniben és a csapatba beugróként is eredményesen vívott. A Nemzetközi Vívó Szövetség adatai szerint Rabb idén a ranglista 47. helyén áll 34 ponttal, míg Decsi csak az 51. helyen 32,5 ponttal. Decsi a napokban véget ért Eb-n egyéniben visszalépett sérülés miatt, de a csapatversenyre, ahol aranyérmet nyertünk, visszatért.

Az MTI érdeklődésére a szövetség úgy reagált: Decsi András közlésével egyelőre nem foglalkozik, semmilyen hivatalos nyoma nincs a lemondásának, az elnökségi ülésnek pedig a csapatkijelölés volt a témája.

Kiemelt videóink