Magyar bírót küldött Ausztria az Emberi Jogok Európai Bíróságába

külföld
június 26., 17:37

A salzburgi egyetem professzorát, a magyar Jakab Andrást delegálta Ausztria a strasbourgi bíróságba, írja a Telex a Die Presse híre nyomán. Az Emberi Jogok Európai Bíróságába minden ország egy tagot delegálhat, de ők nem az államok képviselői, ezért is dönthetett úgy Ausztria, hogy egy magyar állampolgárságú bírót javasol (a magyar állam által delegált EJEB-tag 2017 óta Paczolay Péter).

Jakab András jogász, az EJEB 2024. november 1-jén hivatalba lépő tagja
photo_camera Jakab András jogász, az EJEB 2024. november 1-jén hivatalba lépő tagja Fotó: BMI/Gerd Pachauer

Jakabot az osztrák kormány egy nemzeti kompetitív kiválasztási eljárás eredményeként három jelölt egyikeként javasolta a posztra. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének illetékes bizottsága nagy többséggel azonban már csak őt javasolta a posztra. Az SPÖ-s Petra Bayr, a bizottság elnöke azt mondta a döntés után a Press szerint: „Jakabnak kollégáival együtt a jövőben az emberi jogok európai egyezményének megsértők bírói szankcionálása lesz a fontos feladata”. Arról is beszélt, hogy a strasbourgi ítéleteket a tagállamoknak végre kell hajtaniuk, „ami sajnos nem mindig történik meg”.

Az osztrák lap azt írja, az alkotmány- és közigazgatási jogászprofesszort szerdán 92 szavazattal választotta meg a testületbe az Európa Tanács parlamenti közgyűlése. Jakab hivatali ideje november 1-jén kezdődik, miután az osztrák állam által delegált Gabriele Kucsko-Stadlmayer október 31-én kitölti a kilenc évét (a bíróságba egy bíró csak egyszer kerülhet be, nem választható meg újra).

Jakab András 46 éves, jogi tanulmányait a Pázmányon és Salzburgban végezte, majd Heidelbergben LLM, Miskolcon PhD-fokozatot szerzett. Oktatott a Liverpooli Egyetemen, tudományos munkatársa volt a spanyol miniszterelnöki hivatal kutatóintézetének.

Kiemelt videóink