Titok maradhat, hogyan alakítaná értékalapúvá az egészségügyet a kormány

Egészségügy
június 26., 19:06

Eredetileg Pintér Sándor rendelte meg 2020-ban azt a nettó 779,5 ezer eurós tanulmányt, amiben a a Boston Consulting Group a magyar egészségügy lehetséges értékalapú átalakítására tett javaslatot a magyar kormányban.

A tanulmány tartalmát 10 évre titkosították, majd miután a K-Monitor beperelte a minisztériumot, a Fővárosi Ítélőtábla janárban még úgy döntött, hogy az anyagokat nyilvánosságra kell hozni. Azonban ezt az ítéletet szerdán a Kúria megváltoztatta,

így az értékalapú egészségügyről szóló dokumentumokat mégsem kell kiadni.

A Kúria szerint azért nem kell kiadni a tanulmányt, mert döntéselőkészítő anyagnak számít, így a nyilvánosság veszélyeztetné a közfeladatot ellátó szerv törvényes működési rendjét vagy feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását.

A K-Monitor elkeserítőnek tartja a döntést és nem ért vele egyet. A civil szervezet szerint az egészségügyi rendszer sorsa minden állampolgárt érintő kérdés, ezért az ilyen tanulmányoknak alapból nyilvánosnak kellene lenniük, sőt ezekről széles körű társadalmi és szakmai vitát kellene folytatni.

Elfogadhatatlan, hogy a kormány elvitatja a magyar emberek jogát attól, hogy tájékozódhassanak az egészségügy legalapvetőbb kérdéseiről, illetve véleményt alkossanak ezekről. A történetet csak súlyosbítja, hogy az orvostársadalmat sem vonták be érdemben a reform kidolgozásába, a tanulmányt még a MOK sem ismerhette meg. Felháborító, hogy az állampolgárok életét és jólétet alapvetően befolyásoló reformot egy magáncégnek kiszervezett, hozzáférhetetlen tanulmány alapján, az érintettek bevonása nélkül tervezte meg és hajta végre a kormány” - írja a K-Monitor. A döntés miatt az Alkotmánybírósághoz fog fordulni.