Titkos az a 280 millió forintos tanulmány, amit a Belügyminisztérium rendelt meg az egészségügy átalakításáról

Egészségügy
2020 augusztus 26., 17:39

10 évig nem nyilvános „a magyar egészségügy lehetséges értékalapú átalakításáról” készített, 277 millió forint közpénzből írt tanulmány. Ezt válaszolta Kontrát Károly belügyi államtitkár Bangóné Borbély Ildikó kérdésére. A szocialista képviselő szerette volna megismerni a munkával megbízott Boston Consulting Group Kft. ötleteit, de az államtitkár szerint a tanulmány „a kormány számára készített olyan, döntés-előkészítő adatokat tartalmazó irat”, márpedig akkor 10 évig nem ismerheti meg a közvélemény.

Hogy mi köze van a Belügyminisztériumnak az egészségügy átalakításához? Az, hogy a tanulmányt nem az illetékes Emmi, hanem a Belügyminisztérium rendelte meg. Mindezt azután, hogy a járvány idején Orbán Viktor sokkal inkább támaszkodott Pintér Sándorra, mint Kásler Miklósra.

A Magyar Orvosi Kamara elnökének, Kincses Gyulának a Népszavának adott interjújából derült ki korábban az is, hogy Kásler helyett Pintérrel egyeztettek többször, a megbeszéléseket a belügyminiszter kezdeményezte. És Pintér konzultált több egészségügyi szervezettel is.

Kásler azzal indokolta, hogy miért Pintér kapta meg feladatként az egészségügy átalakítási terveinek kidolgozását, hogy ő kérte fel a belügyminisztert, ugyan, ossza már meg velük a szervezési tapasztalatait, segítve ezzel a munkájukat a magyar egészségügy struktúrájának áttekintésében, az esetleges átalakításban. „Minden több fikció” - mondta Kásler.

Pintér viszont nem a szervezési tapasztalatait foglalta írásba, hanem a szlovák egészségügyi reform alapjait is kidolgozó Boston Consultinggal megíratta „a magyar egészségügy lehetséges értékalapú átalakításáról” szóló tanulmányt, aminek a leadási határideje augusztus 7-e volt. És 2030. augusztus 7-én lesz publikus.