Titkos az a 280 millió forintos tanulmány, amit a Belügyminisztérium rendelt meg az egészségügy átalakításáról

10 évig nem nyilvános „a magyar egészségügy lehetséges értékalapú átalakításáról” készített, 277 millió forint közpénzből írt tanulmány. Ezt válaszolta Kontrát Károly belügyi államtitkár Bangóné Borbély Ildikó kérdésére. A szocialista képviselő szerette volna megismerni a munkával megbízott Boston Consulting Group Kft. ötleteit, de az államtitkár szerint a tanulmány „a kormány számára készített olyan, döntés-előkészítő adatokat tartalmazó irat”, márpedig akkor 10 évig nem ismerheti meg a közvélemény.  

Hogy mi köze van a Belügyminisztériumnak az egészségügy átalakításához? Az, hogy a tanulmányt nem az illetékes Emmi, hanem a Belügyminisztérium rendelte meg. Mindezt azután, hogy a járvány idején Orbán Viktor sokkal inkább támaszkodott Pintér Sándorra, mint Kásler Miklósra.  

A Magyar Orvosi Kamara elnökének, Kincses Gyulának a Népszavának adott interjújából derült ki korábban az is, hogy Kásler helyett Pintérrel egyeztettek többször, a megbeszéléseket a belügyminiszter kezdeményezte. És Pintér konzultált több egészségügyi szervezettel is. 

Kásler azzal indokolta, hogy miért Pintér kapta meg feladatként az egészségügy átalakítási terveinek kidolgozását, hogy ő kérte fel a belügyminisztert, ugyan, ossza már meg velük a szervezési tapasztalatait, segítve ezzel a munkájukat a magyar egészségügy struktúrájának áttekintésében, az esetleges átalakításban. „Minden több fikció” - mondta Kásler. 

Pintér viszont nem a szervezési tapasztalatait foglalta írásba, hanem a szlovák egészségügyi reform alapjait is kidolgozó Boston Consultinggal  megíratta „a magyar egészségügy lehetséges értékalapú átalakításáról” szóló tanulmányt, aminek a leadási határideje augusztus 7-e volt. És 2030. augusztus 7-én lesz publikus.