Nem Kásler, hanem Pintér minisztériuma rendelte meg a magyar egészségügy átalakításáról szóló tanulmányt

Egészségügy
2020 július 15., 16:13

„Tanulmány és vezetői összefoglaló készítése a magyar egészségügy lehetséges értékalapú átalakításáról”

címmel rendelt meg tanulmányt az egyik minisztérium, de nem az Emmi, amelyikhez az egészségügy tartozik, hanem a Belügyminisztérium.

A 277 millió forintos megbízásról a BM számolt be a kormány honlapján a szerződéseiről közölt listában. A Boston Consulting Group Kft. május 18-a óta dolgozik a magyar egészségügy átalakításának lehetséges tervein, augusztus 7-éig szól a szerződés.

A HVG emlékeztet arra, hogy a Boston Consulting dolgozta ki a szlovák egészségügyi reform alapjait is.

Május közepén már írtunk arról - éppen aznap, amikor a 277 milliós szerződés hatályba lépett -, hogy Orbán Viktor jobban bízik Pintér Sándorban, mint Kásler Miklósban egészségügyi veszélyhelyzet idején is. Ekkora a kórházakhoz már kórházparancsnokokat neveztek ki, mert Orbán szerint a járvány alatt katonás rendnek kell lenni.

A Magyar Orvosi Kamara elnökének, Kincses Gyulának a Népszavának adott interjújából derült ki az is, hogy Kásler helyett Pintérrel egyeztettek többször, a megbeszéléseket a belügyminiszter kezdeményezte. És Pintér konzultált több egészségügyi szervezettel is.

A járvány idején még teljesen a háttérbe tolt, majd miután elmúlt az igazi veszély, a semmiből igazi járványügyi hősként előkerült Kásler júniusban maga is reagált arra a hírre, hogy Pintér kapta meg feladatként az egészségügy átalakítási terveinek kidolgozását.

Kásler szerint csupán arról van szó, hogy ő kérte fel Pintért, hogy ossza meg velük a szervezési tapasztalatait, segítve ezzel a munkájukat a magyar egészségügy struktúrájának áttekintésében, az esetleges átalakításban. „Minden több fikció” - mondta Kásler.

link Forrás

Ezek szerint Pintér félreérthetett valamit, ha a szervezési tapasztalatainak átadása helyett egy nemzetközi cég véleményére kíváncsi az egészségügy lehetséges átalakításáról, 277 millió forintért.