Becsületéhes és bosszúszomjas csapatokkal folytatódik az Európa-bajnokság

futball
június 27., 13:49

Szerdán lezárult az Európa-bajnokság csoportkörös része. Sok meglepetést, emlékezetes pillanatot, borzalmas meccseket, és egy magyar győzelmet hozott az Eb első szakasza. Pár nap pihenés után június 29-én, szombaton a nyolcaddöntőkkel folytatódik a meccsözön. Végigvettük milyen párosítások lesznek, miért izgalmasak, és mik az esélyek.

Spanyolország–Grúzia

photo_camera Fotó: INA FASSBENDER/AFP

A grúzok hatalmas meglepetést okozva verték Portugáliát az utolsó körben, ezzel biztosítva a továbbjutásukat. Csoportharmadikként nehéz ellenfelet kaptak, ha nem a legnehezebbet. Spanyolország jó tornát fut, az első körben a horvátokat simán verték, már a félidőben 3–0 volt. Utána következtek az olaszok, akik habár csak 1–0-ra kaptak ki, de a játékban sokkal nagyobb különbség volt a két csapat között a spanyolok javára. Az utolsó körben Albánia megverése rutinmunka volt.

A spanyolok a Nemzetek Ligáját már megnyerték de la Fuente kapitánnyal 2023-ban, most ők az Eb nagy esélyesei. A három győzelem jól mutat, és jó emlékeket is idézhet fel a spanyol szurkolókban – eddig egyszer nyerték meg mindhárom csoportmeccsüket, 2008-ban, amikor Eb-győztesek lettek.

Grúzia a portugálok elleni meccsből építkezhet, de a spanyolokat jóval nehezebb lesz hibára kényszeríteni. Mindkét grúz gól közvetlen portugál hiba után született, (mindkétszer António Silva bakizott, egyszer eladta a labdát, egyszer pedig ott szabálytalankodott, ahol nem kellett volna) lekontrázni pedig jóval nehezebb lesz a spanyol csapatot. Az sem szól Grúzia mellett, hogy rengeteg helyzetet alakítanak ki ellenük, a cseh meccsen Mamardasvili kapus világklasszis teljesítményének köszönhették, hogy nem kaptak ki több góllal.

Németország–Dánia

photo_camera Fotó: CHRISTIAN CHARISIUS/dpa Picture-Alliance via AFP

A németeknél most minden Wirtzről és Musialáról szól. Meg Toni Kroosról. A német csapat egy nagyon erős középpályával, és a rendező országokra jellemző lelkesedéssel vágott bele az Eb-be, a skótokat 5 góllal kitömve. A magyarok ellen már csak egy 2 gólos győzelem jött össze, Svájccal pedig döntetleneztek. Továbbra is az Eb nagy kérdései a németek, akik már maguk mögött hagyták a nevetségesen gyengén sikerült felkészülési időszakot, amire mutogatni szokás velük kapcsolatban, de még nem játszottak igazán erős ellenféllel.

Dánia ellen nagy eséllyel összejöhet egy több mint 90 percig tartó párharc. A dánok a szlovének és a szerbek ellen sem tudták lezárni a mérkőzést, pedig nyerhető volt számukra. Ami nem megy támadásban, az megy védekezésben, az angolok ellen nagyon szépen tartották magukat, és hoztak össze egy sokat érő ikszet. Gyaníthatóan a németek ellen sem ők fognak irányítani, de ez a szerep nem ismeretlen számukra.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.