Másodfokú riasztást adtak ki a felhőszakadás miatt Budapestre és Pest megye egyes részeire

időjárás
június 27., 19:39
Láncokba fejlődő zivatarfelhő, vagyis szupercella a budapesti Szabadság híd felett 2019. július 28-án.
photo_camera Láncokba fejlődő zivatarfelhő, vagyis szupercella a budapesti Szabadság híd felett Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Másodfokú riasztást adott ki a HungaroMet Zrt. csütörtök este felhőszakadás veszélye miatt Budapestre és Pest megye egyes járásaira – figyelmeztetett az MTI.

A riasztással érintett járásokban a következő órákban az intenzív zivatarokból akár 50 millimétert meghaladó eső is hullhat.

Csütörtök éjfélig másodfokú figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás veszélye miatt Pest megyében, elsőfokú pedig Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye kivételével az ország többi részén, mindenhol akár 25-30 milliméter csapadék is eshet.

Késő estére nyugat felől csökkenhet majd a zivatarok száma, de egész este számítani kell széllökésekre és csapadékos időszakokra.

A zivatarok pénteken már jellemzőbben a Dunától keletre eső területeket érintik majd, de néhány cella még a Dunántúlon is előfordulhat majd.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra figyelmeztet, hogy a fák, fasorok és állványok közelében mindenki közlekedjen óvatosan, a ház környékéről azokat a tárgyakat, amiket felkaphat a szél, érdemes védett helyre áthelyezni.

Autóvezetés közben, ha hirtelen leszakad az ég, érdemes félreállni, amíg a zivatar elvonul. A villámárvízben akár bokáig érő vízfolyás is ledönthet valaki a lábáról.

Aki bajba jut, vagy segítségre szoruló embert lát, hívja a 112-t.

Kiemelt videóink