A tavalyinál 27 ezerrel többen vannak munka nélkül, nőtt a külföldön dolgozó magyarok száma

gazdaság
június 28., 06:49

Pénteken tette közzé gyorsjelentését a március-májusi időszak foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatairól a KSH. A statisztikai hivatal adatai szerint ebben a három hónapban a 15–74 éves munkanélküliek száma a tavalyit 2z ezerrel meghaladva 219 ezer volt, így a munkanélküliségi ráta éves összevetésben 0,5 százalékponttal, 4,4 százalékra nőtt. Éven belül viszont javul a helyzet, a január-márciusi időszakban még 4,6 százalékos volt a munkanélküliség.

A foglalkoztatottság is bővült, a március–májusi időszakban a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4,745 millió volt, ami 41 ezerrel több az egy évvel korábbinál. Ez a női foglalkoztatottság bővüléséből fakad: a férfiaknál a foglalkoztatottak létszáma nem változott, 2 millió 496 ezer főt tett ki, míg a nők esetében 41 ezerrel, 2 millió 249 ezer főre bővült.

A túlnyomó többség a hazai munkaerő-piacon vagy közfoglalkoztatásban dolgozott – igaz, utóbbiak száma már csak 61 ezer volt, nyolcezerrel kevesebb, mint tavaly ilyenkor –, a KSH adatai szerint ebben az időszakban nagyjából 108 ezer volt a külföldön dolgozó magyarok száma. A hosszabb távú adatsorból az látszik, hogy a nyilvántartott külföldi munkavállalók száma nagyjából hétezerrel magasabb, mint egy évvel korábban, az év eleji 110 ezerhez közeli csúcsról viszont lefelé tart.

link Forrás